Voor het eerst sinds de uitbraak geen nieuwe ebola-gevallen in Liberia

Een zuster in Liberia geeft een patiënt de ebola-vaccinatie, die nu wordt getest. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Voor het eerst sinds de uitbraak van ebola in West-Afrika zijn er in Liberia geen nieuwe besmettingen bijgekomen. De laatste weken lag het aantal nieuwe gevallen al erg laag, maar vorige week was de eerste keer dat er geen nieuwe besmettingen werden ontdekt. Dat blijkt vanavond uit de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

In buurlanden Guinee en Sierra Leone werden daarentegen juist meer besmettingen gemeld dan in een week eerder. Het aantal nieuwe gevallen steeg daar vorige week naar 132, tegen iets minder dan honderd twee weken geleden. In die landen blijft het aantal sterfgevallen door het virus bovendien hoog, aldus de WHO:

“Het aantal bevestigde doden als gevolg van ebola in Guinee en Sierra Leone blijft hoog. Dat wekt de indruk dat de noodzaak voor het snel isoleren en behandelen nog niet wordt begrepen, geaccepteerd of nageleefd. Het onveilig begraven van doden blijft voorkomen.”

Bijna 24.000 besmettingen

Ondanks de stijging van vorige week is het aantal besmettingen de laatste maanden aanzienlijk gedaald. Volgens het WHO is de bestrijding van het virus daardoor een nieuwe fase ingegaan, van het vertragen van de uitbraak naar het beëindigen van de epidemie.

De huidige uitbraak is de grootste ebola-epidemie ooit. Bijna 24.000 mensen raakten besmet met het virus. Ongeveer 9800 van hen overleden als gevolg van de ziekte.

    • Joost Pijpker