Voor het eerst puntenaftrek bij topclub

De KNVB bestraft FC Twente wegens de financiële crisis bij de voetbalclub. „Een blamage voor de club”, zegt Twente zelf.

Voor het eerst heeft de KNVB een topclub met puntenaftrek bestraft wegens financiële problemen. FC Twente zijn in het lopende seizoen drie punten ontnomen, omdat het niet heeft kunnen voldoen aan de afspraken in het eigen saneringsplan. De eredivisieclub uit Enschede gaat niet in beroep en noemt het een „blamage voor de club”.

Directe aanleiding voor de maatregel is de wijze waarop Twente zijn stadion de Grolsch Veste heeft afgeschreven. Volgens de licentiecommissie van de KNVB is dit niet op de juiste manier gebeurd. In plaats van het stadion af te waarderen naar nul, houdt Twente een restwaarde van 20 miljoen euro over. Gevolg daarvan is dat de club minder hoeft af te schrijven en daardoor een hoger resultaat dacht te realiseren.

Hoewel de accountant van Twente deze afschrijving – genoemd in het jaarverslag over vorig jaar – had goedgekeurd, heeft de licentiecommissie nu op de rem getrapt. Door het hogere verlies voldoet de club niet meer aan de afspraken die met de bond zijn gemaakt.

Twente, dat al langer verliesgevend is, was al ingedeeld in categorie 1 van het licentiesysteem, voor clubs met financiële problemen. In het afgelopen seizoen leed Twente een verlies van ruim 7 miljoen euro. Ook kampte de club met een negatief eigen vermogen van ruim 6 miljoen. Uit het jaarverslag over seizoen 2013-2014 blijkt de club voor ruim 90 miljoen euro aan schulden te hebben. De omzet van de club liep met 3,5 miljoen terug tot bijna 42 miljoen euro.

Door de drie punten aftrek zakt Twente van plek acht naar plek negen. Verliest de ploeg vrijdag van Willem II, dan belandt ze in het rechterrijtje. De play-offs om Europees voetbal, waarvoor Twente minimaal zevende moet worden, zijn dan ver weg. De club zit nog wel in de halve finale van de KNVB-beker. Bij het winnen van dat toernooi zou Twente alsnog verzekerd zijn van Europees voetbal.

Clubs die meermaals zijn gewaarschuwd en afspraken toch niet kunnen nakomen, worden gestraft met puntenaftrek. Dat komt in Nederland niet vaak voor, maar het is niet de eerste keer. Zo begonnen zes clubs uit de eerste divisie en eredivisionist NAC Breda om uiteenlopende financiële redenen met een negatief puntenaantal aan het seizoen 2010-2011.

Voorzitter Aldo van der Laan, die bij Twente de onlangs afgetreden Joop Munsterman opvolgde, zegt in een persbericht dat de club zich neerlegt bij de straf. „We betreuren de beslissing, maar zullen op grond van formele onderbouwing geen beroep aantekenen.” FC Twente, dat vanmiddag een toelichting zou geven, gaat met de licentiecommissie in overleg over de uitvoering van het plan van aanpak.

Het is niet voor het eerst dat de club op de vingers wordt getikt wegens omstreden boekhouden. In het najaar van 2013 keurde de KNVB een constructie af waarbij Twente een deel van de toekomstige inkomsten uit de tv-rechten (6,5 miljoen per jaar) aan een speciale vennootschap overdeed. In ruil nam dat vehikel een deel van de schuld van Twente over. Omdat de deal contractueel nog niet helemaal rond was, verbood de KNVB dat die al in de jaarrekening 2012-2013 werd meegenomen.

Eerder had de club ook al vijf spelers ondergebracht in de investeringsmaatschappij Doyen Sports. Opbrengst vijf miljoen euro.

Verdere bezuinigingen zijn noodzakelijk, meldt Twente nu. Zo worden binnen alle geledingen van de club aflopende contracten voorlopig niet verlengd. Aan het einde van dit seizoen worden ze opnieuw bekeken. Onderdeel van de bezuinigingen is ook dat het tweede team van FC Twente volgend jaar niet meer uitkomt in de Jupiler League, maar weer in de reguliere competitie voor beloften.

FC Twente brengt verder het vrouwenvoetbal volgend seizoen onder in een aparte stichting. De kosten moeten zo laag mogelijk gehouden worden. „Wat de gevolgen hiervan zijn voor het vrouwenvoetbal zal de komende tijd duidelijk worden”, volgens bestuurslid Gerard van den Belt.