Universiteit is ook gym, durfinvesteerder en hotel

Weg met het rendementsdenken. Studenten van de Universiteit van Amsterdam voeren daar actie tegen. Want hun universiteit heeft zich te veel ontwikkeld tot bedrijf, net als universiteiten in andere steden. NRCQ, de zakelijke website van NRC, zocht uit welke de bedrijfsactiviteiten van de UvA zijn. Vier ondernemende gezichten van de UvA:

1. Durfinvesteerder

De UvA investeert geregeld in ‘spin-off bedrijven’ die hun oorsprong op de universiteit hebben. Hét succesverhaal is de verkoop van eiwitproducent Chromagenics aan Crucell voor vier miljoen euro. Dat is alweer tien jaar geleden, maar door gespreide betaling ving de universiteit er tot voor kort nog geld voor.

2. Adviesbureau

Men kan voor advies PwC of EY inschakelen. Maar IBIS van de UvA is ook een optie: een instituut dat de operationele gang van zaken bij bedrijven helpt verbeteren. Zo werd IBIS ingeschakeld door TNT Post rondom problemen met verkeerd verstuurde post. Er zou ruim 1,2 miljoen euro bespaard zijn.

3. Hoteleigenaar

Pal tegenover het chique Hotel de l’Europe in Amsterdam ligt het ook aardig chique Residence Le Coin. Een tweepersoonskamer kost er rond de 100 euro per nacht. De universiteit is er via haar holding volledig eigenaar van.

4. Sportschool

„Club West is overal voor in”, leert de website. Net als de UvA, want er bestaan inmiddels zeven vestigingen van het Universitair Sportcentrum (USC).

Die zijn niet alleen voor studenten en liggen ook niet noodzakelijk in de buurt van de collegezalen. Prima faciliteiten, neem de saunaruimte, mét twee Finse en één infraroodsauna.