Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Toch document waaruit blijkt dat Teeven deal van 4,7 miljoen sloot’

Minister Ivo Opstelten (L) van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Fred Teeven na afloop van een debat in de Tweede Kamer.
Minister Ivo Opstelten (L) van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Fred Teeven na afloop van een debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Van een miljoenendeal die staatssecretaris Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugshandelaar Cees H. zijn toch wel bonnetjes te vinden. Het tv-programma Nieuwsuur heeft documenten ingezien waaruit blijkt dat met H. een deal van 4,7 miljoen gulden is gesloten. Diverse mensen binnen het Openbaar Ministerie en op het departement wisten hiervan.

Minister Opstelten van Justitie (VVD) liet vorig jaar nog aan de Tweede Kamer weten dat van de financiële afwikkeling van de schikking met Cees H. geen gegevens meer beschikbaar waren. Bankafschriften waren als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen onvindbaar, bleek uit onderzoek in opdracht van het OM. Hij gaf in de Kamer wel een schatting van de schikking: 2 miljoen gulden, waarvan H. 1,25 miljoen kreeg en de staat 750.000. Dit bedrag kon hij niet onderbouwen met documentatie.

Twitter avatar Nieuwsuur Nieuwsuur #Nieuwsuur brengt meer over de deal die staatssecretaris Teeven als officier van justitie sloot met een crimineel: http://t.co/vyCQXp16PF

‘Allemaal lulkoek’

Opstelten moest zich in de Kamer verantwoorden vanwege de omstreden deal, omdat hij politiek verantwoordelijk is voor het optreden van Teeven destijds. Het ministerie van Justitie herhaalt de bevindingen vanavond in een reactie op de onthulling van Nieuwsuur.

Teeven sprak in 2000 met Cees H. af dat geld dat deze veroordeelde hasjhandelaar op bankrekeningen in Luxemburg had staan, zou worden overgeboekt naar een Nederlandse rekening. Hij moest 750.000 gulden als schikking aan de staat betalen. De rest mocht hij houden. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zei in maart 2014 in Nieuwsuur dat dit betekende dat de nu 61-jarige Cees H. 5 à 6 miljoen gulden overhield.

De inmiddels gepensioneerde topadvocaat Piet Doedens, die Cees H. rond de eeuwwisseling bijstond, zei een maand later in de Volkskrant dat de verklaringen van Opstelten in de Kamer “allemaal lulkoek” waren. De minister “foezelt maar wat”, zo stelde de inmiddels 72-jarige Doedens:

“Het was liegen en omzeilen. En de Kamer slikte dat.”

Nu duidelijk is dat H. 4,7 miljoen gulden heeft gekregen, heeft dat volgens Nieuwsuur ook invloed op de rechtmatigheid van de overeenkomst van Teeven. Volgens minister Opstelten was het totale vermogen van H. nog twee miljoen gulden. Dat was ook het bedrag waar het College van procureurs-generaal van uitging, toen het goedkeuring gaf aan Teeven. Hij had geen toestemming om 4,7 miljoen over te maken, al helemaal niet buiten de Belastingdienst om.

Lees hieronder de reactie van het ministerie van Justitie op de nieuwe onthulling van Nieuwsuur: