Tien beloftenteams in nieuwe competitie

Voetbalbond KNVB biedt profclubs de kans met hun tweede teams mee te doen in de nieuwe ‘voetbalpiramide’. Niet alle 25 plekken worden ingevuld.

Tien clubs uit het betaalde voetbal hebben aangegeven dat ze hun beloftenteam willen laten meespelen in de nieuw te vormen ’voetbalpiramide’. De KNVB maakte gisteren bekend dat AZ, FC Groningen, FC Utrecht, Vitesse, Achilles ’29, Almere City FC, De Graafschap, Sparta Rotterdam, FC Volendam en Brabant United (een combinatie van FC Den Bosch en RKC Waalwijk) zich hebben ingeschreven. De tweede elftallen van deze clubs stromen in tijdens het seizoen 2016-2017, als de nieuwe competitiestructuur in werking gaat.

Tussen de eerste divisie en de Topklasse komt dan een nieuwe, landelijke tweede divisie waaruit clubs kunnen promoveren en degraderen. „Een historisch traject”, sprak KNVB-directeur Bert van Oostveen in oktober bij de aankondiging van de nieuwe structuur. Tot nu toe had Nederland als een van de weinige landen een gesloten systeem, met een ‘muur’ tussen betaalde clubs en amateurs. Eerste divisionisten konden niet degraderen, Topklassers niet promoveren. De nieuwe structuur beoogt de doorstroming tussen amateur- en profclubs te bevorderen.

In de nieuwe opzet van de competitie bood de KNVB bovendien plaats aan 25 beloftenteams van profclubs. Daarmee wil de bond de ontwikkeling van spelers tussen 18 en 23 jaar stimuleren. In onder meer Spanje, Duitsland en Portugal spelen al beloftenteams mee in de profcompetitie. In Nederland komen de tweede elftallen tot nu toe uit in een gesloten competitie op de maandagavond. Alleen Ajax, PSV en FC Twente zijn al sinds 2013 met hun tweede elftal actief in de eerste divisie.

Om financiële redenen willen echter lang niet alle profclubs gebruik maken van de mogelijkheid die de KNVB biedt om de reserveteams te laten meedoen in de nieuwe voetbalpiramide. Feyenoord is een van de clubs die besloot zich niet aan te melden. „We hebben de voor- en nadelen tegen elkaar weggestreept en voor ons kleven er veel te veel nadelen aan”, zei technisch directeur Martin van Geel van de Rotterdamse club. Hij ziet meer in een gesloten en volwaardige beloftencompetitie met wedstrijden op maandagavond.

Vanmorgen maakte FC Twente bekend dat het beloftenteam na dit seizoen wordt teruggetrokken uit de eerste divisie, wegens de financiële problemen die het eerste elftal van de club aftrek van drie punten kostte. „Niet alleen ontlasten we het veld hiermee, het levert ook een kostenbesparing op”, aldus financieel directeur Gerald van den Belt. De KNVB wil de opengevallen plaats in de eerste divisie opvullen met een ander beloftenteam of een amateurclub.

De tien profclubs die hun tweede elftal wel hebben ingeschreven voor de nieuwe voetbalpiramide spelen volgend seizoen eerst een eigen competitie, op basis waarvan ze in 2016 worden ingedeeld in de nieuwe landelijke tweede divisie of in de Topklasse. Voor de andere tweede elftallen van de betaald voetbalclubs wordt een nieuwe reservecompetitie opgezet.

„Dit is een volgende stap in de richting van het verbeteren van de toekomst van het Nederlandse voetbal”, aldus een KNVB-woordvoerder. „Het aantal inschrijvingen toont dat de clubs de meerwaarde inzien van een open competitiestructuur, waarbij de beste spelers van Nederland tegen elkaar voetballen zonder gehinderd te worden door een kunstmatige scheiding tussen top- en breedtesport.”