Catwoman uit de kast

Zat een fictief personage ooit zo lang in de kast als Catwoman? De vrouwelijke katachtige schurk heeft al sinds ze voor het eerst in een strip verscheen in 1940 een haat-liefdeverhouding met superheld Batman, maar lezers weten pas sinds vorige week dat haar alter ego Selina Kyle niet alleen op mannen valt.

In de nieuwste editie van soloserie Catwoman van uitgeverij DC Comics, zoent Kyle met een vrouw. En voor wie die zoen niet duidelijk genoeg was, licht scenarioschrijver Genevieve Valentine het nog even toe op haar blog: Selina is biseksueel.

Ze stelt er fans van de Batman-Catwoman-dynamiek ook gerust. „Selina’s langdurige relatie met Batman is niet vergeten – zo werkt biseksualiteit niet.”

Kyle is niet het eerste superheldenpersonage dat bi- of homoseksueel blijkt te zijn, maar ze is wel een van de bekendste. Hoewel superheldenstrips bekritiseerd worden vanwege onrealistisch voluptueus getekende vrouwen, is het óók een medium waarin aandacht is voor minderheden. Waar Hollywood altijd veilig het midden kiest, introduceren in de superheldenbranche mainstream uitgeverijen als DC en Marvel Comics onconventionele helden.