Bedrijf aangeklaagd om executiemiddel

De Nederlandse advocaat Bart Stapert heeft een klacht ingediend tegen het Nederlands-Amerikaanse bedrijf Mylan. Het bedrijf levert een middel dat in de VS wordt gebruikt om terdoodveroordeelden om te brengen. Mylan levert het middel rucoronium bromide. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is volgens Stapert sinds vorige week wegens belastingvoordelen gevestigd in Nederland. De klacht is ingediend bij het nationaal contactpunt van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking) in Den Haag. Rucoronium bromide is een spierverslapper die in januari werd gebruikt bij de executie van Charles Warner in Oklahoma, die achttien minuten duurde. Het is niet bekend of de rucoronium bromide die bij deze executie is gebruikt ook is geleverd door Mylan, zegt Stapert.

    • NRC