Soms eten ze met één lepel yoghurt uit hetzelfde bakje

Mensen praten met schrijver Aukelien Weverling over hun collega’s. Aflevering 1: communicatiemedewerker Caroline over de verliefde Tim en Rosa.

Illustratie Aart-jan Venema

Rosa en Tim zijn professioneel. Daarom zoenen ze niet op de afdeling. „Hij geeft haar gewoon een aai over de bol als ze iets goed gedaan heeft”, vertelt Caroline die tussen haar twee collega’s in zit aan een bureaublok. „Het is een extra stukje waardering. Hij masseert haar soms ook als ze gespannen is, dat verlicht haar stress. Ze is vaak gestrest. Volgens mij kan ze het best naar een fysiotherapeut gaan.”

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat Tim en Rosa tijdens een vergadering openhartig aan hun collega’s van de woningcorporatie vertelden dat ze een relatie met elkaar waren begonnen. Ze hadden het eerst aan hun leidinggevende voorgelegd, die er geen probleem in zag als hun collega’s er maar geen moeite mee hadden. Ze delen een bureaublok met Caroline en met Ria. Ria heeft inmiddels een andere baan gevonden en Caroline is op zoek.

Op goede dagen masseren Rosa en Tim elkaar en eten ze met één lepel yoghurt uit hetzelfde bakje, waarbij Rosa soms even met haar duim langs zijn mondhoek gaat, zoals goede vriendinnen doen. Op slechte dagen praat Rosa niet tegen Tim, weigert de een de ander zijn nietmachine uit te lenen. Caroline: „Ze zijn op dat moment erg beschermend op hun spullen. Er is dan ook een strikte scheiding in broodbeleg. Ik geloof dat alleen degene die het gekocht heeft, het op zijn brood mag doen.”

Caroline heeft al een paar keer vrijgenomen om niet tussen de twee in te hoeven zitten, wat haar valt toe te juichen, want jonge stellen hebben natuurlijk soms de ruimte nodig. Het is een spannende tijd waarin je elkaars grenzen opzoekt en test. „Ik zei eens tegen Tim, ‘Zeg Tim, waarom zit jij de hele tijd zo boos naar mij te kijken?’ ‘Ik zit niet boos naar je te kijken’, antwoordde hij. ‘Ik zit boos naar Rosa te kijken.’” Caroline zucht als ze terugdenkt aan de Whatsapp-oorlog die volgde aan het bureaublok. „Toen ik vroeg wat er nou eigenlijk aan de hand was, zeiden ze dat ze dat liever niet bespraken met collega’s. Ze wilden werk en privé gescheiden houden.” Uiteindelijk werd de ruzie bijgelegd met een zak M&M’s uit de automaat. „Hij is haar toen ook nog een tijdje komen masseren.” Toch is een aanhoudende ruzie soms beter dan dat ze het goedmaken, volgens Caroline: „Dan zijn ze de hele middag bezig om een restaurant te vinden om dat te vieren en daar is gewoon niet altijd tijd voor.”

Ook zo’n hekel aan je collega? Mail het Aukelien: werk@nrc.nl

    • Aukelien Weverling