Dit is een artikel uit het NRC-archief

Televisie

Wat zien de makers van Better Call Saul in Matlock?

In de vijfde aflevering van Better Call Saul vindt James McGill (Saul Goodman) zijn grote voorbeeld, zag mediaredacteur Rosan Hollak. Kan hij zijn moeizame advocatenpraktijk wellicht in een bejaardentehuis de broodnodige impuls geven?

Altijd in een grijs-blauw pak. Een kraakwit hemd, afgekleed met een simpele, donkere das. Het dikke, grijze haar golvend naar achteren gekamd. Ben Matlock. Wie kent hem nog? Tussen 1986 en 1995 werden er in Amerika negen seizoenen van de populaire serie Matlock uitgezonden bij tv-zenders NBC en ABC (in Nederland bij de KRO).

De advocaat uit Georgia (gespeeld door Andy Griffith) deed het vooral goed bij de oudere kijkers. Met zijn stevige kaaklijn, gebruinde gezicht en slimme oogjes, wist hij vooral bejaarde dames te charmeren. Matlock vertegenwoordigde alles wat Amerika aan waarden hoog houdt: gestudeerd aan Harvard, wonend in een vrijstaand huis in Atlanta, slim én toch huiselijk. Want als Ben ‘s ochtends opstaat, loopt hij naar de kippenren en haalt warme eitjes uit het nest voor zijn ontbijt. Dol op korte leren laarzen en gekleed in zijn peignoir, tokkelt hij, achterover hangend op de veranda, op zijn banjo. En ondertussen weet hij altijd weer de dader op te sporen en komt hij telkens weer met een geniaal slotpleidooi.

Wat een man. Ernest Hemingway meets ‘Hannibal’ Smith uit The A-Team. Hij is dé advocaat die iedereen in de buurt wil hebben. Matlock staat voor veiligheid en zekerheid. Hij is de deugniet die iedere vrouw charmeert. De vader die iedere dochter wil hebben. De verantwoordelijke zoon die zijn ouders verzorgt.

En dát is precies wat James McGill (Saul Goodman) wil uitstralen.

jello5

De scène duurt niet langer dan een minuut, maar in de vijfde aflevering van Better Call Saul bestudeert McGill zijn zilvergrijs gekuifde voorganger op tv. Wetende dat Matlock destijds zéér geliefd was bij de oudere kijker, besluit onze klunzige protagonist opnieuw zijn imago op te krikken. Zeker nu hij zich met zijn advocatenpraktijk wil gaan richten op ‘ouderenrecht’. Hoe kan hij al die bejaarden inpakken? Hoe hun vertrouwen te winnen? McGill weet wat hem te doen staat: koop dat grijs-blauwe pak. Ga naar dat bejaardentehuis. En verleidt die oudjes met smooth talk (Tegen een bejaarde man: ‘Wow, what a grip young man!’ Tegen een bejaarde dame: ‘Wait a second, is that Veronica Lake?’).

En adverteer jezelf met een catchy frase: Need a Will? Call McGill.

Laat ze maar lepelen in hun puddinkjes tot de bodem zichtbaar wordt. De lieve schatten.

jello1

jello1a

jello2

jello3

jello4

< Aflevering 4 - Aflevering 6 >