Rapport: politie en justitie gingen racistisch te werk in Ferguson

Zwarte inwoners van Ferguson waren mispunt van de politie, concludeert het federale ministerie van Justitie in de VS.

Bijna iedereen die in Ferguson voor meer dan twee dagen werd vastgehouden was zwart. Zwarten werden veel vaker aangehouden in de auto en kregen veel vaker parkeerbonnen. En in een e-mail over Barack Obama schreef een politieman dat deze waarschijnlijk niet lang president zou zijn, „want welke zwarte heeft nu vier jaar dezelfde baan”.

Politie en justitie in Ferguson gingen stelselmatig racistisch te werk, luidt de conclusie van een vernietigend rapport van het landelijke ministerie van justitie. In deze voorstad van St. Louis barstten in augustus vorig jaar rellen los nadat de zwarte tiener Michael Brown was doodgeschoten door een agent. Toen een jury eind november besloot deze agent, Darren Wilson, niet aan te klagen, braken opnieuw onlusten uit. Wilson zou uit noodweer hebben gehandeld. De dood van Brown en rond dezelfde tijd die van de zwarte verkoper Eric Garner in New York leidden tot rellen in het hele land en maakten een debat los over de agressieve werkwijze van en racisme bij de politie. In de VS vallen jaarlijks honderden burgerdoden bij confrontaties met de politie.

De bevolking van Ferguson bestaat voor 67 procent uit Afro-Amerikanen. Ten tijde van het doodschieten van Brown waren slechts drie van de 53 agenten zwart. Met de vele boetes probeerde de politie de inkomsten op te krikken, concludeert het rapport. Zwarten kregen vaker boetes om niet, en werden vastgezet als zij niet konden betalen. 93 procent van de arrestanten in de onderzochte periode was zwart, en bij hun arrestatie werd doorgaans meer geweld gebruikt.

Het rapport concludeert dat racistische vooroordelen in Ferguson in het hele strafrechtsysteem zitten, van de politie tot het gevangenispersoneel. Het is mogelijk dat het politiekorps op basis van het rapport vervolgd wordt of een boete krijgt.

De burgemeester van Ferguson, James Knowles, beloofde gisteren hervorming en training van zijn korps.

(AP, BBC)