Problemen moet je eerst máken, voordat je ze kan oplossen

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een bijeenkomst van de Oplossers, in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
Wie: Menno van der Veen - docent planologie aan de Universiteit van Amsterdam, filosoof Jelle van Baardewijk en professor Peter van Lieshout

De Oplossers, noemen ze zichzelf, het groepje schrijvers en wetenschappers dat regelmatig bij elkaar komt om belangrijke kwesties te bespreken. Maar voor ze iets kunnen óplossen moet er eerst een probléém worden gezocht. En daar schakel je dan een UvA-docent voor in - in dit geval oud-NRC-columnist Menno van der Veen. Hij legt uit waarom het een probleem is dat de maakindustrie in Nederland zo goed als verdwenen is.

Het kan problematischer

Van der Veen:

“We maken niets meer met onze handen, alleen nog met ons hoofd. We zijn een doorvoerland geworden. En niet alleen voor producten, maar ook voor talentvolle mensen.”

Zo worden volgens hem veel echt goede managers in het buitenland aan het werk gezet, zoals in China, waar nu alle fabrieken staan. “Daar valt tenminste nog echt iets te managen.”

Interessant, maar echt prangend is het nog niet. Gelukkig hebben de Oplossers ook een filosoof in huis, Jelle van Baardewijk, die de materie met liefde nog wat problematischer maakt. Dat lukt aardig met uitspraken als: “We moeten hoofd en handen bij elkaar brengen.” En: “Voegen we nog wel iets toe aan de wereld?” Of: “In handen zit kennis”. Kijk, nu begint het op een serieus probleem te lijken.

Oplosser Menno van der Veen zoekt een probleem.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Onzin

Maar niet volgens professor Peter van Lieshout. Hij vindt het hele vraagstuk  onzin. “Iedereen roept maar dat het zo erg is dat de maakindustrie uit Nederland verdwijnt, maar waarom? De landbouw is hier ook zo goed als verdwenen, dat wil toch ook niemand terug?”

Maar wat dan te denken van een oer-Hollands bedrijf als Philips. Is het dan niet zonde dat zij inmiddels bijna al hun producten in het Oosten laten maken? Niks daarvan, Van Lieshout heeft het helemaal gehad met nostalgie rondom Philips. “We hebben een tijdje goed geld aan die lampjes verdiend, maar dat is het ook wel.” Van Lieshout maant met zijn vinger in de lucht: “In tegenstelling tot wat iedereen denkt is Nederland groot geworden met hándel, niet met de maakindustrie.”

De Oplossers kijken elkaar vertwijfeld aan. Zitten ze dus ineens zonder probleem. Of is dat juist de oplossing?

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken