Iran speelt deadly game of thrones

De Israëlische premier Netanyahu heeft tijdens zijn speech in het Amerikaanse Congres veel kritiek geuit op de onderhandelingen tussen de VS en Iran over het nucleaire programma van Iran. „Liever geen deal, dan een slechte deal”, zei Netanyahu. Hij waarschuwde voor het gevaar van een Iran met kernwapens, ook voor andere landen dan Israël. Iran speelt een „deadly game of thrones”, aldus Netanyahu. Over het feit dat Iran tegen IS vecht, moeten de Amerikanen zich geen illusies maken, zei de premier. Het verslaan van IS terwijl Iran een kernwapen ontwikkelt is weliswaar het winnen van een slag, maar tegelijkertijd de oorlog verliezen. De huidige plannen voor een deal met Iran zou het land alleen maar aanmoedigen om kernwapens te ontwikkelen, net zoals dat eerder met Noord-Korea is gebeurd. Dat land had een deal over het kernprogramma, compleet met internationale waarnemers, maar toch ging het door. „Deze deal blokkeert niet Irans pad naar een kernwapen, maar plaveit het juist.” Opvallend: er is nog geen deal tussen Iran en de VS over het nucleaire programma. Volgens Netanyahu moet de houding van Iran snel veranderen en moet het zich gaan gedragen als een ‘normaal land’. Netanyahu: „Stop met de agressie tegen buurlanden in het Midden-Oosten. Ten tweede: stop met het steunen van terrorisme over de hele wereld. Ten derde: stop met het bedreigen van mijn land, Israël, dat de enige Joodse staat is!”

    • NRC