Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politieman die zwarte tiener in Ferguson doodschoot niet vervolgd

Politieagenten proberen de mensenmenigte in Ferguson in toom te houden na een eerder besluit om Wilson niet te vervolgen.
Politieagenten proberen de mensenmenigte in Ferguson in toom te houden na een eerder besluit om Wilson niet te vervolgen. Foto EPA / Larry W. Smith

De blanke politieagent die in augustus een ongewapende zwarte tiener doodschoot in de Amerikaanse plaats Ferguson wordt niet vervolgd. Uit onderzoek blijkt dat er onvoldoende bewijs is om de verklaringen van de agent, Darren Wilson, in twijfel te trekken. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie vandaag aan persbureau AP.

Wilson had eerder verklaard dat hij zich bij de arrestatie van de zwarte tiener, de 18-jarige Michael Brown, in augustus van vorig jaar bedreigd voelde. De agent stelt dat hij door Brown werd aangevallen. Het latere slachtoffer zou de agent in zijn gezicht hebben geslagen en geprobeerd hebben zijn dienstwapen af te pakken.

Ook rechtbank Missouri zag af van vervolging

Getuigen hebben altijd verklaard dat Brown juist zijn handen in de lucht hield. Na maanden van onderzoek concludeert de Amerikaanse Justitie nu dat er onvoldoende bewijs is om te concluderen dat het slachtoffer daadwerkelijk zijn handen in de lucht hield. Ook kan niet worden ontkracht dat Wilson zich op het moment van de arrestatie onveilig voelde.

Eerder besloot ook de twaalfkoppige volksjury van de rechtbank in Missouri af te zien van het vervolgen van Wilson. Die uitspraak zorgde toen voor veel onrust en geweld in de stad. Ook vlak na de dood van Brown werd Ferguson getroffen door demonstraties, rellen en plunderingen.

Politie handelde wel met raciale vooringenomenheid

Dat er onvoldoende bewijs is voor vervolging wil echter niet zeggen dat de politie in Ferguson zich niet schuldig heeft gemaakt aan raciale vooringenomenheid. In een losstaand onderzoek concludeerde het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren al dat agenten in de stad zwarte mensen zonder redelijke grond aanhield en zonder duidelijke aanleiding arresteerde.

Die misstanden vonden overigens niet alleen plaats bij de politie, maar ook bij de gemeentelijke gevangenis en de rechtbank. Volgens het rapport, dat eveneens vandaag werd gepubliceerd maar gisteren al via Amerikaanse media naar buiten kwam, zouden zwarte inwoners van de voorstad van St. Louis onder meer veel vaker slachtoffer zijn van buitensporig politiegeweld.