Ondernemer in Nederland? Krijg dan maar eens een lening los

Beeld iStock

Ondernemer in Nederland? Dan heb je het financieel gezien een stuk moeilijker dan je Europese collega’s. Hier weigerden banken vorig jaar het vaakst een bedrijfslening vergeleken met andere landen in de EU. Van de ondervraagde Nederlandse bedrijven zegt 39 procent dat hun aanvraag voor een lening bij de bank is afgewezen. Dit is driemaal zo hoog als het gemiddelde van alle ondervraagde landen.

De Europese Commissie heeft onderzocht hoe makkelijk kleine en middelgrote ondernemingen een lening krijgen bij de bank. Bedrijven op zoek naar geld zijn het best af in IJsland, Malta en Luxemburg. Daar wezen de banken geen enkel verzoek af.

In Nederland is het dus zo makkelijk niet. Maar krijg je uiteindelijk een lening, dan zijn de vooruitzichten goed. Nederlandse banken lenen over het algemeen grote bedragen uit, bovengemiddeld vaak van meer dan een miljoen euro. De Luxemburgse banken zijn het vrijgevigst. In Slowakije juist niet: daar zijn de meeste leningen klein.

Wordt het in de toekomst beter voor Nederlandse ondernemers? De ondervraagde bedrijven zijn pessimistisch. Bijna een kwart denkt dat het krijgen van een lening het komende halfjaar nóg moeilijker wordt.

    • Jolanda van de Beld