Nooit kwam Berend Botje weerom

Daar was laatst een meisje loos, zingt Sandra Roelofs in het begin. Maar aan het eind is het ‘Berend Botje’: die ging naar Amerika en kwam nooit weerom. Het is een droef besluit van haar avontuur met Michail Saakasjvili. Vanaf 2003 was Roelofs de populaire first lady van Georgië, toen ‘Misja’ aan de macht kwam via een volksopstand die een eind moest maken aan corruptie en wanbestuur. Dat is archiefmateriaal: de camera van Ineke Smits pikt het presidentiële koppel op in hun herfstdagen, als Saakasjvili met zijn enthousiasme voor façadearchitectuur iets clownesks heeft. Waarna Roelofs met de kinderen bij haar ouders in Zeeuws-Vlaanderen eindigt, en hij in Amerika. Macht corrumpeerde eens te meer: de hoop van Georgië werd een potentaat omringd door jaknikkers, te betweterig en neoliberaal naar Roelofs’ smaak. Toch geloof je niet dat politiek dit ‘power couple’ uiteendreef, maar hier wreekt zich de beperking van de geautoriseerde documentaire. Roelofs is erg open in haar teleurstelling: was het allemaal de moeite waard? Maar juist na zoveel tipjes van de sluier wil je graag het hele verhaal weten.