Nieuw poppodium in Rotterdam van de baan - voorstellen onvoldoende

De zaal in WATT was uitgerust met een energieopwekkende vloer van zes bij zes meter. Foto ANP / Robin Utrecht

In Rotterdam komt voorlopig geen nieuw poppodium. Het college van Rotterdam neemt het advies en de visie over van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) om de procedure voor een nieuw podium stop te zetten. De gemeente vindt alle elf plannen voor een nieuw podium kwalitatief onvoldoende.

De ingediende plannen leveren geen toegevoegde waarde aan het bestaande aanbod in de stad, oordeelde de RRKC. Het college gaat opnieuw bekijken wat het moet doen met de ambities op het gebied van popmuziek.

Twitter avatar RdamseRaadKC RRKC ‘Wethouder @adriaanvisser en @RdamseRaadKC hebben zojuist het popadvies gepresenteerd. Lees hier het advies: http://t.co/rQqs2ZWIBI

“Op basis van het advies van de RRKC vindt het college het risico op een tegenvallend programma en tegenvallende resultaten te groot. Daarom hebben wij besloten geen tweede fase in te gaan, waarin een of meerdere initiatiefnemers de ruimte kregen om plannen verder uit te werken.”

Afgelopen najaar deed de gemeente een oproep om met initiatieven te komen voor een nieuw poppodium. Dat moest dan wel een plek zijn met een “(boven)regionale uitstraling”. In de stad is nu geen vaste zaal waar bekende bands kunnen optreden en lokale bands de gelegenheid krijgen om door te breken. Het ontbreken van zo’n poppodium is het trauma van de Rotterdamse muziekscène, schreef muziekredacteur Amanda Kuyper in december, na het sluiten van de termijn om plannen in te dienen.

Het roemruchte Nighttown sloot in 2006 wegens hoogoplopende schulden. Opvolger Watt, opgezet als ‘de duurzaamste club ter wereld’, sloot na amper twee jaar in 2010, door isolatieproblemen en een ijlings opgelopen hoge schuld. Dan was er Waterfront. Podiumcafé Exit. Urban podium De Nieuwe Oogst. Met het ter ziele gaan van al die podia klopt het grootstedelijke pophart in Rotterdam nog maar lichtjes.

Lees verder in NRC Handelsblad: Wil de stad eigenlijk wel een poptempel? (€)

    • Laura Klompenhouwer