Nep-chauffeur Uber licht Singaporezen op

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Ophef in Singapore over misbruik van een zogenaamde taxichauffeur die beweerde aangesloten te zijn bij Uber. De rel ontstond toen Joverst Lee voor een kort ritje 97 Singaporese dollar moest betalen. De chauffeur eiste dat er cash werd betaald en gaf geen bonnetje. Lee zegt dat hij maar heeft betaald omdat hij zijn vrouw en twee kleine kindjes bij zich had en vreesde voor ruzie.

Lee zette zijn slechte ervaring met Uber op Facebook. Zijn post is inmiddels tienduizend keer gedeeld, meldt de Singapore televisiezender Channel News Asia.

Uber beweert dat de chauffeur niet bij de taxidienst is aangesloten en waarschuwt klanten op te passen. Ook zegt Uber in Singapore dat klanten argwaan moeten hebben als chauffeurs eisen dat er cash wordt afgerekend. Normaal gesproken moeten Uber-chauffeurs in Singapore creditkaarten, paypal, GoogleWallet of Uber Credit accepteren.

Na de melding van Joverst Lee zijn er nog meer klachten binnengekomen over de bedriegende chauffeur. Een andere passagier moest 168 Singaporese dollar betalen voor een ritje dat normaal gesproken nog geen veertig dollar kost.

Slecht nieuws voor architecten in China

Over smaak kan je normaal gesproken twisten, maar niet in China. Als president Xi Jinping achter gesloten deuren zegt dat een groot deel van de futuristische gebouwen in het land qi qi guai guai (vreemd) is, sidderen architecten in het land. Buitenlandse architecten vrezen dat de tijd dat in China alles kon voorbij is, schrijft de Volkskrant.

De Nederlander John van de Water, werkzaam voor architectenbureau Next, zegt in de Volkskrant: “Alleen al in Peking worden zeshonderd bouwprojecten die al waren goedgekeurd, opnieuw op qi qi guai guai bekeken.’’

Xi Jinping is niet bang de Grote Architecten der Aarde voor het hoofd te stoten. Naar verluidt noemde hij het hoofdkantoor van China Central Television als voorbeeld van een vreemd gebouw. De toren is ontworpen door Rem Koolhaas.

Ook moet de Brits-Iraakse sterarchitect Zaha Hadid vrezen dat haar ontwerp voor het nieuwe vliegveld van Peking zal sneuvelen na kritiek van bewoners.

Chinese miljardair gedwongen kapitale villa in Australië te verkopen

Het zal je maar overkomen. Heb je eindelijk een landgoed weten te bemachtigen op de zwaar overspannen huizenmarkt van Sydney voor de schappelijke prijs van 39 miljoen Australische dollar, dwingt de minister van Financiën dat je de boel weer verkoopt.

Dat overkomt Hui Ka Yan, de op veertien na rijkste man van China met een vermogen van 6,4 miljard Amerikaanse dollar. Tenminste, iedereen denkt dat Hui achter de aankoop van Villa de Mare in de rijke buitenwijk Piper’s Point zit.

Het complex is officieel gekocht door Golden Fast Foods, een Australisch bedrijf. Golden Fast Foods is onderdeel van de Evergrande Real Estate Group, een beursgenoteerd bedrijf uit Hongkong, waar Hui de baas van is.

De Australische minister van Financiën zegt nu dat de koop in strijd is met regels om buitenlandse investeringen in Australië te reguleren, omdat Golden Fast Foods eigenlijk Chinees is, schrijft The Wall Street Journal.

Het is de tweede keer in twee weken dat Australië actie onderneemt tegen Chinezen die massaal op Australisch vastgoed storten. Vorige week kondigde de regering een extra belasting aan voor buitenlanders die vanuit het buitenland Australische huizen kopen.

    • Melle Garschagen