‘Meisje moet zich rustig laten verkrachten’

Uitspraken ter dood veroordeelde verkrachter schokken Aziatisch land; rechter verbiedt uitzending documentaire.

Betogers in de stad Bangalore protesteren tegen seksueel misbruik van meisjes en vrouwen. Sinds een geruchtmakende verkrachtingszaak in New Delhi in 2012 is er meer aandacht voor het probleem. Foto Manjunath Kiran/AFP

De Indiase politie heeft gisteravond via de rechter een uitzendverbod afgedwongen van de documentaire India’s daughter, waarin een ter dood veroordeelde verkrachter Mukesh Singh schokkende uitspraken over vrouwen en verkrachtingen doet.

Volgens de politie kunnen „de beledigende en vernederende uitspraken tegen vrouwen” leiden tot een sfeer van angst en spanning in de samenleving. Het Indiase televisiestation NDTV wil de film echter nog steeds uitzenden en gaat naar verwachting in beroep tegen het uitzendverbod.

Mukesh Singh was eind 2012 een van de zes verkrachters van een 23-jarige studente in een bus in New Delhi. Zij werd zo toegetakeld dat ze twee weken na de groepsverkrachting stierf. Haar mishandelde vriend overleefde. De zaak was een keerpunt en leidde tot een heftig debat over de ondergeschikte positie van de vrouw. Vooral in Noord-India zijn vrouwen op seksueel gebied vaak vogelvrij.

In de documentaire, van de Britse regisseur Leslee Udwin in opdracht van de BBC, maakt Mukesh Singh duidelijk de verkrachting niet af te keuren. „Een meisje is veel meer verantwoordelijk voor een verkrachting dan een jongen”, zegt hij. „Een fatsoenlijk meisje doolt om 9.00 uur ’s avonds niet meer buiten rond.”

Mukesh ontkent overigens te hebben meegedaan, omdat hij de bus bestuurde. „Ze had niet moeten terugvechten. Ze had zich stil moeten houden en de verkrachting moeten laten gebeuren. Dan zouden ze haar uit de bus hebben gezet nadat ze met haar klaar waren, en alleen de jongen hebben geslagen.”

Mukesh vertelt in de film dat de studente en haar vriend werden gepakt „om hun een lesje te leren”, omdat ze ’s avonds laat op straat waren. „Man en vrouw zijn niet gelijk”, zegt hij in de film. „Vrouwen moeten het huishouden doen en niet ’s nachts rondzwerven in disco’s en cafés om foute dingen te doen, terwijl ze de verkeerde kleding dragen. Ongeveer twintig procent van de vrouwen is goed.”

Ter dood veroordeeld

Mukesh Singh maakte deel uit van een groep van zes mannen die de verkrachting pleegden. Een van hen hing zich op in de gevangenis, één bleek minderjarig en kreeg drie jaar jeugdgevangenis. Mukesh en drie anderen werden ter dood veroordeeld. Vanuit de gevangenis vechten zij hun doodvonnis aan. Het instellen van de doodstraf voor ernstige verkrachtingszaken na de verkrachting van de studente eind 2012 brengt volgens hem verkrachtingsslachtoffers in gevaar. „Als ze nu iemand verkrachten, laten ze de vrouw daarna niet met rust, zoals wij deden. Ze zullen haar doden. Eerder zouden ze haar gewoon verkrachten en zeggen: ‘Laat haar maar. Ze vertelt het toch aan niemand’.”

Ook een advocaat van de verkrachters zegt in de film dat hij zijn dochter „voor het oog van mijn hele familie” zou „overgieten met benzine en in brand steken”, als ze zich voor het huwelijk te vrijpostig zou gedragen.

Veel Indiërs denken hier anders over. In zijn rede op Onafhankelijkheidsdag vorig jaar toonde premier Narendra Modi zijn bezorgdheid over de verkrachtingen. „We buigen onze hoofden in schaamte als het over de verkrachtingen gaat. We vragen bezorgd waar onze dochters ’s avonds heen gaan, maar vragen we het ooit aan onze zoons? Elke verkrachter is uiteindelijk iemands zoon.”

In Miranda House, een vrouwencollege dat hoort bij de Universiteit van Delhi, heerst geen verbazing over de woorden van Mukesh. „Hiermee heb je in Delhi elke dag te maken”, zegt Ankita (21). „Als ik een rokje draag, behandelen mannen mij als een prooi.” Dat is niet overal in India zo, benadrukt ze. Ze komt uit de noordoostelijke deelstaat Assam. „Daar heb ik me nooit zo bedreigd gevoeld als hier.” Ook Latika (20) is niet verbaasd. „Het is goed dat iedereen nu kan zien hoe deze mannen denken. Het zit in de opvoeding. In Noord-India leren jongens dat meisjes niet volwaardig zijn, ook van hun eigen moeder. Ik heb geleerd mannen van me af te schreeuwen. De meesten zijn niet zo dapper. Als ik schreeuw, worden ze bang.”

    • Joeri Boom