Tientallen kompels vast in mijn na explosie in Oost-Oekraïne

Bij een explosie in een mijn in een door de separatisten bezet deel van Oekraïne zijn vandaag tientallen mensen onder de grond vast komen te zitten. Dat hebben de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen laten weten. De opstandelingen zeggen dat voor zover bekend één dode is gevallen.

Reddingsdiensten komen aan bij de mijn
Reddingsdiensten komen aan bij de mijn EPA / Vladimir Vladimirov

Bij een explosie in een mijn in een door de separatisten bezet deel van Oekraïne zijn vandaag 32 mensen onder de grond vast komen te zitten. Dat hebben de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen laten weten, meldt persbureau AP. De opstandelingen zeggen dat voor zover bekend één dode is gevallen.

Wel wordt gevreesd dat de kompels die vastzitten zijn overleden. Een gewonde mijnwerker zei dat hij vijf doden had gezien. Reddingsmedewerkers zeggen dat de kans dat er nog overlevenden uit de kolenmijn worden gehaald klein is.

In totaal zijn vijftien gewonden gevallen en zijn 198 kompels geëvacueerd, melden de rebellen. Premier Arseni Jatsenjoek uitte felle kritiek op de rebellen omdat de door Kiev gestuurde reddingsdiensten niet zouden zijn toegelaten tot de door de separatisten ingenomen gebieden.

De Oekraïense parlementsvoorzitter Volodymyr Grojsman zei eerder op de dag dat 32 mensen zouden zijn omgekomen, maar trok deze verklaring later weer in. Hij houdt het nu ook bij één slachtoffer. Het is onbekend op welke informatie Grojsman zijn uitspraak baseerde.

Gaslek

De ontploffing zou door de opbouw van gas zijn ontstaan en vond op een diepte van meer dan duizend meter plaats. “Het was geen gevolg van de beschietingen”, aldus een woordvoerster van de pro-Russische separatisten. De reddingsdiensten proberen momenteel kompels naar boven te halen.

Familieleden van de vermiste kompels hebben zich bij de mijn verzameld. Het ongeluk had plaats in de kolenmijn Zasjadko bij rebellenbolwerk Donetsk. In diezelfde mijn vielen bij een ongeluk in 2007 meer dan honderd doden.

    • Casper van der Veen