Kasteel van Alexandre Dumas is in verval. En de eerste reddingspoging lijkt te falen

Château de Monte-Cristo, ten westen van Parijs Foto Twitter

Het Château de Monte-Cristo, het voormalige huis van de Franse schrijver Alexandre Dumas (1802-1870) in het Noord-Franse Port-Marly, is in staat van verval, zo meldt The Telegraph. Er is een kleine één miljoen dollar nodig om het kasteel te restaureren.

Het kasteel ten westen van Parijs, dat de Franse schrijver liet bouwen met het geld dat hij verdiende met beroemde werken als De drie musketiers en De Graaf van Monte-Cristo, wordt geteisterd door vocht. Er is volgens The Telegraph exact 921,000 euro nodig om het drie verdiepingen tellende kasteel, door Dumas omschreven als “een paradijs op aarde”, te herstellen.
Schermafbeelding 2015-03-04 om 22.28.04

150 euro

Maar een opgezette crowdfundingsactie dreigt uit te lopen op een fiasco. In twee weken tijd werd er pas 150 euro opgehaald.

De organisatie die het kasteel beheert dient vijf procent van het totaal benodigde bedrag, een bedrag van rond de 45.000 euro, binnen te halen. Pas dan zal de Franse Stichting Nationaal Erfgoed financieel bijspringen.

Chateau D’If

Dumas vernoemde Château de Monte-Cristo naar zijn in 1844 verschenen wraakroman De Graaf van Monte-Cristo, waarin de zeeman Edmond Dantès zich omdoopt tot de graaf van het eilandje Monte Cristo om wraak te nemen op de mensen die hebben geprobeerd zijn leven te verwoesten.

Ook het neo-gotische schrijfhuisje dat Dumas nabij het kasteel liet bouwen, draagt een naam uit Dumas’ beroemde en verfilmde avonturenroman. ‘Le Château d’If’, zoals de naam van het landhuis luidt, is vernoemd naar het gevangeniseiland waar Dantès in het begin van De graaf van Monte Cristo ten onrechte naartoe wordt verbannen en gedurende zes jaar gevangenzit.

Boekdelen

Dat schrijfhuis is niet te bezichtigen, schreef voormalig NRC-redacteur Pieter Steinz in 1994 toen hij het pas gerestaureerde kasteel van Dumas voor deze krant bezocht. Maar het huisje van binnen zien was geen noodzaak. Steinz:

‘Het exterieur spreekt boekdelen. Letterlijk, want de muren zijn ingelegd met op stenen gebeeldhouwde titels uit Dumas’ oeuvre; en ook figuurlijk: hier immers werkte een schrijver van historische romans, een romanticus die de geschiedenis met veel flair naar zijn eigen hand zette.’

Lees hier Pieter Steinz’ reportage uit 1994: ‘De esthetiek van de wraak; Anderhalve eeuw Monte-Cristo van Alexandre Dumas’. (€)

    • Roderick Nieuwenhuis