José van Dijck nieuwe (én eerste vrouwelijke) president KNAW

Foto NRC / Merlijn Doomernik

Voor het eerst is het gezicht van de Nederlandse wetenschap vrouwelijk. José van Dijck, hoogleraar vergelijkende mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, is verkozen tot nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), het genootschap van excellente wetenschappers.

José van Dijck (15 november 1960, Boxtel) studeerde algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde in 1992 aan de Universiteit van Californië op onderzoek naar publieke debatten over nieuwe voortplantingstechnieken. Sinds 2001 is ze hoogleraar media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

In haar jongste boek, The Culture of Connectivity, onderzoekt zij de ontwikkeling van socialemediaplatforms en analyseert zij onder meer gebruikersstrategieën en verdienmodellen van Facebook en Twitter. Van Dijck woont met haar partner in Amsterdam.

Van Dijck: zorgelijke tendens op gebied onderzoek

In een interview met NRC Handelsblad zegt Van Dijck dat ze “een zorgelijke tendens” op het gebied van onderzoek ziet:

“Er gaat steeds minder geld naar vrij, ongebonden onderzoek. Zeker in de alfa- en gammahoek. Het wordt voor wetenschappers lastiger de eigen nieuwsgierigheid te volgen terwijl juist die nieuwsgierigheid leidt tot de belangrijkste nieuwe inzichten.”

Lees ook in NRC Handelsblad Geef nieuwsgierigheid de ruimte (€), een uitgebreid interview met Van Dijck.