Jij helpt mensen aan het werk, ook jezelf

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Trainee
Bedrijf: UWV
Wat opvalt aan de vacature je baan is voor een jaar, maar daarna is de kans groot dat je doorgroeit.

Wat doe je dan eigenlijk?

Aan werkzoekenden workshops geven over wat zij nou precies moeten doen om aan de slag te komen, bijvoorbeeld. Of diensten ontwikkelen voor de website werk.nl zodat er nieuwe webinars te volgen zijn. Als trainee bij UWV kun je op hele uiteenlopende functies terecht komen. Op één van de werkpleinen waar je praat met mensen die op zoek zijn naar een baan of op het hoofdkantoor waar je je verdiept in de ICT-systemen van UWV.

Intern volg je met de andere trainees UWV-trainingen, de eerste twee weken intensief en daarna ongeveer één keer in de maand. Over hoe de verschillende systemen van het UWV werken, wat het UWV nou eigenlijk precies doet en wat sociale zekerheid inhoudt. En daarbij geef je ook zelf aan over welke onderwerpen je graag nog iets meer over zou willen leren.

Want het doel van dit traineeship is om jezelf te ontwikkelen, zegt Els Drost, projectmanager van de traineepool van het UWV. Je werkt één jaar als trainee en daarna groei je door, binnen het bedrijf (ongeveer eenderde) of erbuiten (ongeveer tweederde). Zo kun je na dit jaar misschien wel werk vinden bij de gemeente, een reïntegratiebureau, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) of bij een commercieel bedrijf. Drost: “Het heeft vaak wel iets met arbeid en arbeidsbemiddeling te maken.”

Waarom zoeken ze iemand?

Het UWV heeft al drie keer eerder 130 trainees opgeleid. Nu is er opnieuw door UWV, in overleg met het ministerie van SZW, geld beschikbaar gesteld in het kader van de aanpak van jeugdwerkloosheid. Want ja, het is een jongerenbaan.

Twitter avatar UWVnl UWV #UWV werkt mee aan Aanpak Jeugdwerkloosheid! #vacature voor 130 #trainees! http://t.co/HyBvI8XRRg #JouwBaan

Wat voor collega moet je zijn?

Jong dus, jonger dan 27 jaar, net afgestudeerd én nog zonder echte werkervaring, buiten dat studentenbaantje achter de bar in je buurtkroeg dan. Je neemt zelf initiatief en komt zelf met ideeën. “Het is wel handig als je een beetje lef hebt”, zegt Drost. Jouw eigen vaardigheden bepalen verder grotendeels wat je precies gaat doen. Ben je goed in het begeleiden van werkzoekenden? Dan ga je daar mee aan de slag. Ligt dat je niet zo, dan zoek je bijvoorbeeld op het hoofdkantoor uit of het betalen van alle uitkeringen wel vlekkeloos verloopt.

Wat verdient dat?

1.985,14 euro bruto per maand. Plus een eindejaarsuitkering. “En het UWV heeft een groot netwerk, daar profiteer je van mee”, zegt Drost.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je doet werkervaring op in een bedrijf dat werkzoekenden aan een baan probeert te helpen. Daardoor zijn jouw kansen op een baan na je traineeship groot. Drost: “De vorige keren is het gelukt om iedereen aan het werk te krijgen.”

Houd er wel rekening mee dat het UWV een grote, complexe organisatie is met bijna 20.000 werknemers. Veranderingen in ICT-systemen bijvoorbeeld kunnen daardoor wel wat tijd in beslag nemen.

    • Marieke ten Katen