Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Onderwijs

De UvA is óók hotelbaas, vastgoedboer en een gym

Beeld NRC Q

Weg met het rendementsdenken, dat is in de kern waar de studenten (en inmiddels ook docenten) zich eerst in het Bungehuis en nu in het Maagdenhuis tegen verzetten. Ze vinden dat de Universiteit van Amsterdam te veel bedrijf geworden is, en te weinig aandacht heeft voor onderwijs. Vandaag vinden ook op andere universiteiten acties plaats.

Is de UvA dan een bedrijf? Ja, óók. Via de Uva Holding, deel van de ‘groep’ Universiteit van Amsterdam, heeft het belangen in allerlei verschillende organisaties. Vijf ondernemende gezichten van de UvA.

1. Durfinvesteerder

De UvA investeert geregeld in ‘spin-off bedrijven’ die hun oorsprong op de universiteit hebben. Hét succesverhaal is de verkoop van eiwitproducent Chromagenics aan Crucell voor vier miljoen euro. Dat is weliswaar alweer tien jaar geleden, maar via de gespreide betaling ving de universiteit er tot voor kort nog geld voor.

Soms gaat het wat minder. In het laatste jaarverslag schreef de UvA nog 132.000 euro af “vanwege staking van de activiteiten” bij NeuroTest, dat op afstand via de iPad neurologische testen aanbiedt. Daar staat weer tegenover dat de UvA onlangs in SightCorp stapte met een belang van 33 procent.

2. Vastgoedboer

Het Bungehuis, laatst nog bezet door een groep studenten, wordt verkocht. Waarschijnlijk aan vastgoedbedrijf de Aedes Group, dat het wil gaan verhuren aan de Britse creatievensociëteit Soho Club die wereldwijd al 12 vestigingen heeft. Ook komen iets van 34 hotelkamers in het pand.

De UvA zou nog andere universiteitsgebouwen in het stadscentrum op de verkooplijst hebben staan, zoals het P.C. Hoofthuis en de Universiteitsbibliotheek.

3. Adviesbureau

Je kunt voor advies PwC of EY inschakelen. Maar IBIS van de UvA is ook een optie: een onderzoeksinstituut dat de operationele gang van zaken bij bedrijven helpt verbeteren. Zo werd IBIS onder meer ingeschakeld door TNT Post rondom problemen met verkeerd verstuurde post. Er zou ruim 1,2 miljoen euro bespaard zijn. Bij het Universitair Medisch Centrum Groningen zelfs 30 miljoen. De kosten zijn onduidelijk, maar voor de IBIS-opleiding van medewerker ‘Black Belt in de kostenbesparende Lean Sigma-methodiek’ moet je 9.950 euro neerleggen.

4. Hoteleigenaar

Pal tegenover het chique Hotel de l’Europe in Amsterdam ligt het ook aardig chique Residence Le Coin. Een tweepersoonskamer kost er rond de 100 euro per nacht, en het centrum van Amsterdam prijst het hotel zo aan: “een geweldige keuze voor reizigers die geïnteresseerd zijn in chocolade, snackwagens en kerstmarkten.” De UvA is er via haar holding volledig (stille) eigenaar van.

5. Sportschool

Kijk ze gaan met de Harlem Shake. “Club West is overal voor in”, leert de website. Net als de UvA, want het heeft inmiddels zeven vestigingen van het Universitair Sportcentrum USC. Die zijn niet alleen voor studenten en liggen ook niet noodzakelijk in de buurt van de collegezalen. Prima faciliteiten, neem deze saunaruimte, mét twee Finse en één infrarood sauna.

En dan zijn er nog…

En zo doet de UvA nog veel meer. Het is uitzendbureau, souvenirverkoper, een psychologenpraktijk, vertaalbureau en biotechboer.

Het College van Bestuur wordt dan ook beloond alsof het een groot concern runt. Voorzitter Louise Gunning verdient ruim twee ton. Dat is boven de Wet Normering Topinkomens én zoveel dat de UvA over haar salaris en dat van collega’s ruim tienduizend euro crisisbelasting moest betalen - die extra belasting voor de allerhoogste inkomens.