Ik verdiende veel en alles draaide om geld

Sjoerd Bal (39) is zelfstandig ondernemer en werkt als beleggingsadviseur. Met zijn vrouw en twee kinderen woont hij in een koophuis in Hoofddorp. „Het is inmiddels een sport om de voordeligste opties te kiezen”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Zestien jaar lang heb ik als beleggingsadviseur bij de Rabobank gewerkt. Ik verdiende veel, zo’n 3.500 euro netto per maand. Alles draaide voor mijn gevoel om geld. Ik was erg materialistisch in die tijd, mooie spullen moesten er komen. Ik speelde wel met de gedachte om voor mezelf te beginnen, maar met zo’n goed salaris is het lastig die gouden ketting te verbreken.

In 2013 werd dit door mijn werkgever zelf gedaan. De bank ging reorganiseren en ik moest eruit.

Mijn vrouw zei toen dat ik de stap naar het zzp’en moest nemen, anders zou het er nooit meer van komen. Het was spannend, we wisten dat ik er sowieso financieel op achteruit zou gaan.

Haar support is erg belangrijk geweest, ik moest immers from scratch beginnen. Ik had helemaal niets, ik had nog geen klanten en niet eens een computer.

Ik verdien nu als beleggingsadviseur bij De Vries Investment Services de helft van wat ik bij de Rabobank kreeg, maar ik vind het niet erg. Ik had het nooit verwacht, maar ook met minder kan ik prima rondkomen. Er komt wel heel veel bij kijken als je voor jezelf begint, maar elk klein stapje naar succes geeft veel voldoening. Dat had ik nooit durven dromen.

Ik heb nooit dat ik zondagavond met tegenzin bedenk dat ik de volgende dag weer aan het werk moet. Dat had ik bij de Rabobank wel.”

UIT

‘Doordat ik twee jaar geleden minder ging verdienen moesten we thuis bezuinigen op de vaste lasten. Inmiddels is het een sport geworden om elk jaar voor de voordeligste partijen te kiezen. Wij waren jaar in jaar uit verschrikkelijk oververzekerd voor zaken waar we helemaal geen gebruik van maakten. Ik betaalde omdat het kon, zonder er over na te denken. Inmiddels heb ik de verzekering bijgesteld en scheelt het ons 90 euro per maand.

Als je je een keer verdiept in wat je allemaal betaalt, kan dat best schrikken zijn. Kiezen voor bijvoorbeeld een andere energieleverancier kan zo 10 euro per maand verschillen. Ik zou iedereen aanraden beter inzicht te hebben in wat je betaalt. Je denkt snel dat alleen arme mensen dat inzicht niet hebben, maar voor de rijkeren geldt het net zo.

We geven dus inmiddels niet meer zoveel uit als vroeger. Alleen de hypotheek en de sport van mijn kinderen zijn een grote kostenpost. Mijn zoon en dochter zitten namelijk beiden op waterpolo en dat is een van de duurdere sporten in Nederland. We betalen voor twee kinderen zo’n 83 euro per maand. Zelf zwem ik en doe ik aan hardlopen, hoewel het er de laatste tijd niet erg veel van kwam. Het kost me in elk geval weinig: de contributie voor het zwembad en een paar goede renschoenen en je bent klaar.”

    • Liza Titawano