Hoe ver is het voor jou naar de snelweg of de trein?

Foto ANP

Vraagje aan de forenzen: ga jij met de auto of pak jij de trein?

Dit hangt waarschijnlijk ook af van het aanbod. Kun je immers eerder de snelweg op of heb je een treinstation om de hoek? Het CBS analyseert ieder jaar het aanbod en de bereikbaarheid in de cijfers over de “Nabijheidsstatistiek”. Hierin berekent het CBS jaarlijks de gemiddelde afstand (over de weg) tot een bepaalde voorziening. Vanaf ieder adres wordt de afstand tot - in dit geval - een treinstation of oprit van een rijks- of provinciale weg bekeken, en daaruit volgt een gemiddeld aantal kilometers.

Dus wat wordt het: de auto of de trein?

Navigeer met de pijltjes door de verschillende kaarten. Specifieke gemeente zoeken? Typ een gemeentenaam in de zoekbalk

Wil je met de trein?. Die is het meest dichtbij voor inwoners van de gemeenten Diemen, Zandvoort (beiden 1 kilometer) en Hardinxveld-Giessendam, dat maar liefst drie stations binnen de gemeentegrenzen heeft en uitkomt op 1,1 kilometer. Onderaan op de lijst staan Hulst en Sluis. Respectievelijk 47 en 51 kilometer moeten inwoners van die gemeenten afleggen in het (voor personenvervoer) spoorloze Zeeuws-Vlaanderen.

Van de vijf grootste gemeenten ben je het snelst uit Utrecht: in de stad leg je gemiddeld twee kilometer af tot de grote weg en 1,9 kilometer tot een van de zes stations.

Nederlanders moeten gemiddeld 1,7 kilometer overbruggen om op een snel- of provinciale weg te komen, en vijf kilometer voor een station. En dat lijkt aantrekkelijk voor automobilisten. Zo nam vorig jaar het aantal files licht toe, blijkt uit het Mobiliteitsbeeld 2014 van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In datzelfde rapport is het beweeggedrag van inwoners van de 17 grootste gemeenten bekeken: wederom wint de auto van het openbaar vervoer.

Vooral in landelijke gebieden is zo’n oprit in de buurt: in het Gelderse Rozendaal reis je gemiddeld zo’n 400 meter, in het nabijgelegen Heumen 500 meter en in Schoonhoven evenzoveel. Maar het zijn ook de landelijke gebieden die de uitschieters zijn. Ver van alles, dus. Zet je gemiddelde afstand tot een oprit af tegen de afstand tot een treinstation, dan wordt het volgende beeld zichtbaar.

scatter-wegvstrein-2014-pub

En daar zit je dan, in Sluis, Zederik, Cranendonck of op Goeree-Overflakkee.

    • Yordi Dam