Stroom illegale migranten naar Europese Unie flink gegroeid

De Italiaanse kustwacht gaat de zee op, op archiefbeeld van twee weken geleden. Bij een reddingsactie werden toen 2.100 migranten van zee gehaald. Foto EPA / Pasquale Claudio

Ongeveer 274.000 mensen zijn vorig jaar illegaal de Europese Unie (EU) binnengekomen. Het aantal illegale migranten ligt daarmee bijna drie keer zo hoog als een jaar eerder, toen er slechts 100.000 mensen illegaal de grenzen naar de EU overstaken. Dat bleek vandaag uit cijfers van Frontex, het Europees agentschap voor grensbewaking.

Volgens het instituut zijn er meerdere oorzaken voor de enorme toename in illegale migranten. Zo spreekt een woordvoerder tegenover het Franse persbureau AFP van de “dramatische omstandigheden” in onder meer Syrië, Eritrea, Zuid-Soedan, Irak en de Democratische Republiek Congo. Vooral uit Syrië kwamen veel mensen zonder toestemming de EU binnen.

Merendeel meert aan in Italië

Daarnaast wijst het agentschap op de situatie in Libië, waar mensenhandelaren in principe vrij hun gang kunnen gaan, omdat de wet er niet of nauwelijks wordt toegepast. Het Noord-Afrikaanse land is zodoende het belangrijkste vertrekpunt voor vluchtelingen, die van daaruit de Middellandse Zee oversteken op weg naar Europa.

Het merendeel van die mensen - ongeveer 170.000 - kwam in Italië aan land. Ook voeren er nog eens zo’n 50.000 per schip naar Griekenland. Gisteren en vandaag nog moest de Italiaanse kustwacht in actie komen en werden er in totaal 941 migranten gered van motorbootjes en grotere schepen.

    • Joost Pijpker