Drie punten minder voor Twente - verdere bezuinigingen aangekondigd

De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente. Foto ANP/ Peter Lous

De licentiecommissie van voetbalbond KNVB heeft FC Twente drie punten in mindering gebracht in de Eredivisie. Dat deed ze omdat de club voor de tweede keer niet op tijd voldaan heeft aan afspraken in het plan van aanpak om de financiën op orde te krijgen. Twente zegt niet in beroep te zullen gaan en noemt het een “blamage voor de club”.

De licentiecommissie van de KNVB is het volgens Twente zelf niet eens met de manier waarop stadion De Grolsch Veste is afgeschreven in het jaarverslag van het vorige seizoen. Twente moet dit nu terugdraaien en dat zorgt er volgens de club voor dat het nettoverlies negatiever uitvalt. Daardoor wordt de norm die met de KNVB is afgesproken niet gehaald.

Trainer Alfred Schreuder, die onder vuur ligt vanwege de matige prestaties van Twente in de competitie, noemt het “heel vervelend” op deze manier geconfronteerd te worden met het feit dat de club een zware financiële periode doormaakt:

“De spelers zijn ingelicht over de situatie. We moeten het accepteren en als team blijven knokken. Dat zijn we verplicht aan onszelf, maar zeker aan de supporters.”

Beloften Twente uit Jupiler League

FC Twente meldt dat er volgend seizoen verdere bezuinigingen worden doorgevoerd, nu blijkt dat het financiële herstel langer duurt dan verwacht. Aflopende contracten worden opgezegd en aan het einde van dit seizoen opnieuw bekeken, en dat geldt niet alleen voor het voetballende deel van de club, schrijft Twente op de eigen website.

Onderdeel van de bezuinigingen is ook dat de beloften van FC Twente volgend jaar niet meer uitkomen in de Jupiler League, maar weer in de reguliere beloftencompetitie. Vorig seizoen deden de beloften, samen met die van Ajax en PSV, voor het eerst mee op het op een na hoogste Nederlandse voetbalniveau. Jong FC Twente staat momenteel op een dertiende plek in de Jupiler League.

FC Twente is daarnaast van plan het vrouwenvoetbal volgend seizoen onder te brengen in een aparte stichting. De kosten moeten zo laag mogelijk gehouden worden. “Wat de gevolgen hiervan zijn voor de invulling en organisatie van het vrouwenvoetbal zal de komende tijd duidelijk worden”, volgens bestuurslid Gerard van den Belt.

“Ik snap dat dit geen fijne boodschap is. Zeker nu we ook sportief een mindere fase doormaken, maar we moeten deze weg inslaan. Dat gaat in de komende periode zwaar worden en hier en daar pijn doen, maar we zijn ervan overtuigd dat dit nodig is. Daarbij kunnen we de steun uit alle geledingen van de club goed gebruiken. We zullen er samen doorheen moeten.”

Categorie 1

FC Twente werd met ingang van dit seizoen door de KNVB teruggezet naar categorie 1 van het licentiesysteem. Clubs in die categorie hebben financiële problemen en moeten werken aan herstel. Mede-eredivisionist NAC Breda werd voorafgaand ook in die categorie ingedeeld, net als Jupiler League-clubs VVV Venlo, Fortuna Sittard en De Graafschap. FC Twente heeft met de KNVB afgesproken binnen een termijn van drie jaar structureel in categorie 2 of 3 te komen. Er geldt een sanctietraject voor het geval de club zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Bij de eerste overtreding was er sprake van een officiële waarschuwing, nu worden er dus punten afgepakt.

Door de aftrek van die punten zakt het kwakkelende Twente, kampioen in het seizoen 2010/2011 en vorig jaar nog derde achter Ajax en Feyenoord, van de achtste naar de negende plaats. De club heeft nu 32 in plaats van 35 punten uit 25 wedstrijden.

Het komt niet vaak voor dat de KNVB clubs op het hoogste en op een na hoogste niveau in Nederland punten in mindering geeft, maar het is niet de eerste keer. Zo begonnen zes eerstedivisieclubs (AGOVV, MVV, Almere City FC, FC Dordrecht en Veendam) en eredivisionist NAC Breda om uiteenlopende financiële redenen met een negatief puntenaantal aan het seizoen 2010/2011.

Lees ook in NRC Handelsblad: Toveren met miljoenen bij FC Twente (€).

    • Frank Huiskamp