Families: Kris en Lisanne zeer waarschijnlijk verongelukt

Foto's van Lisanne Froon (links) en Kris Kremers (rechts) in de Sint Joriskerk in Amersfoort voorafgaand aan de herinneringsbijeenkomst vorig jaar juli. Foto ANP/ Sander Koning

Lisanne Froon en Kris Kremers, de Nederlandse vrouwen die vorig jaar april spoorloos verdwenen in Panama, zijn zeer waarschijnlijk om het leven gekomen door een noodlottig ongeval en niet door een misdrijf. Dat hebben de families in een persverklaring laten weten.

De afgelopen tijd is in samenwerking met forensisch specialisten bekeken wat er met de twee vrouwen gebeurd is. Daaruit is volgens de familie gebleken dat een misdrijf “in de vorm van een overal, zedenmisdrijf, gewelddelict of ontvoering” zeer onwaarschijnlijk is. Wat dan rest is een ongeval, volgens de familie mogelijk veroorzaakt door een ongelukkige valpartij tijdens een wandeling over het gevaarlijke Pianistapad:

“Met name het laatste stuk van de afdaling van de Pianista heeft geografisch valmogelijkheden in zich. Uitgaande van een val van deze hellingen ligt het voorland van de valler(s) in de bedding van een van de rivieren welke uitkomen in de Culebrarivier. De omstandigheden in de bedding komen overeen met aangeleverd beeldmateriaal zoals voorhanden op de veiliggestelde fotoapparatuur. Een valpartij is eveneens een conclusie die zou kunnen passen bij de resultaten van de onderzoeken van gevonden resten.”

Vermissing

De twee vrouwen verdwenen op 1 april vorig jaar vermoedelijk tijdens een wandeling. Op acht uur lopen van het toeristische stadje Boquete werd in juni een rugzak met bezittingen aangetroffen, later ook menselijke resten die na DNA-onderzoek van de vrouwen bleken te zijn.

De familie zegt “opgelucht” te zijn dat er nu een “mogelijke en plausibele” verklaring is voor alle vragen rond de dood van Kris en Lisanne.

Lees ook in NRC Handelsblad: Hoe leef je verder zonder hoop? Een interview met de ouders van Kris Kremers. (€)

    • Frank Huiskamp