‘Explosie in mijn Donetsk kost meer dan dertig mijnwerkers leven’

Een mijnwerker wacht op de bus nadat hij in de Zasyadko mijn geholpen heeft bij het zoeken naar collega's die nog vastzaten in de mijn. Foto AP / Vadim Ghirda

Bij de explosie in een mijn in het oosten van Oekraïne eerder vandaag zijn in ieder geval 33 mijnwerkers omgekomen. Eerder was al duidelijk dat er een dode was gevallen.

Ook zijn vijftien gewonden gevallen, zeggen de hulpdiensten tegen persbureau Interfax. 198 mijnwerkers moesten geëvacueerd worden.

De explosie vond plaats in de kolenmijn Zasjadko in het door separatisten gecontroleerde deel vlak bij Donetsk. De Oekraïense president Petro Porosjenko eiste van de rebellen dat die reddingsploegen van de regering toelieten. Rusland zou ook hulp hebben aangeboden.

Foto AP / Vadim Ghirda

Oekraïense mijnwerkers wachten totdat ze weer naar beneden de mijn in gaan om te helpen zoeken naar collega’s die nog vastzitten. Ukrainian coal miners. Foto AP / Vadim Ghirda

GASLEK op 1000 meter diepte

De ontploffing zou door de opbouw van gas zijn ontstaan en vond op een diepte van meer dan duizend meter plaats. Familieleden van de vermiste mijnwerkers hebben zich bij de mijn verzameld. In dezelfde mijn vielen bij een ongeluk in 2007 meer dan honderd doden. Ook in 2001, 2004 en 2006 vonden er explosies plaats.

Zoals in meer vroegere Sovjetstaten wordt de mijnbouw in Oekraïne geplaagd door ongelukken. Die zijn vaak te wijten aan de slechte veiligheidsvoorzieningen en de verouderde schachten en andere infrastructuur.

Volgens de voorzitter van de Unie van Mijnwerkers Mykola Volynko is de situatie in de mijnen “verslechterd” sinds rebellen de controle in het grondgebied hebben overgenomen.

“Ze zijn de kolenindustrie in Donetsk aan het vernietigen. In veel mijnen zijn er overstromingen.”

    • Anouk Eigenraam