Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Executie Australiërs in Indonesië aanstaande

Activisten bidden tijdens een nachtwake voor de terdoodveroordeelden
Activisten bidden tijdens een nachtwake voor de terdoodveroordeelden EPA / Johannes P. Christo

Twee veroordeelde Australische drugssmokkelaars zijn vanochtend aangekomen bij een gevangenis op een Indonesisch eiland. Daar zullen zij samen met zeven andere buitenlandse gedetineerden en één Indonesiër worden geëxecuteerd door een vuurpeloton. Dat meldt persdienst AP.

Buitenlandse diplomaten zetten druk op de Indonesische regering om de doodstraffen niet te laten voltrekken. In januari werd een Nederlander geëxecuteerd in Indonesië. Ook toen verzocht Den Haag Jakarta om de executie niet door te laten gaan, maar dit mocht niet baten.

Procureur-generaal Muhammad Prasetyo heeft laten weten dat alle voorbereidingen getroffen zijn voor de executie, maar zei niet wanneer deze plaatsvindt. De Australiërs Andrew Chan (31) en Myuran Sukumaran zitten al tien jaar vast in een gevangenis op Bali. Zij wachten samen met terdoodveroordeelden uit Nigeria, de Filipijnen, Brazilië, Nigeria, Frankrijk en Ghana hun executie af.

De Australische premier Tony Abbott heeft er bij de Indonesische president Joko Widodo op aangedrongen om de doodstraf niet te voltrekken. Abbott vindt dat hij dit aan Australië verschuldigd is vanwege honderden miljoenen euro’s steun die zijn land aan Indonesië bood na de verwoestende tsunami van 2004. Widodo liet echter weten niet op de verzoeken van buitenlandse staatshoofden in te gaan en wees erop dat zijn land met een “noodsituatie op het gebied van drugs” te maken heeft.