Organen Arnold succesvol gedoneerd

De organen van Nijmegenaar Arnold Mulder (1958-2015) zijn, na zijn euthanasie, succesvol gedoneerd. Dit meldt zijn familie. De transplantatie van de organen is, direct na het overlijden, uitgevoerd door artsen van het Radboudziekenhuis en het Canisius-Wilhelminaziekenhuis.

Mulder kwam een maand geleden in het nieuws toen bleek dat het Radboudumc weigerde te helpen met orgaandonatie na zijn euthanasie. Gesuggereerd werd dat het ziekenhuis moeite had met de donatie vanwege de katholieke wortels, het ziekenhuis voerde zelf het argument aan dat Mulder nooit eerder patiënt was geweest, en zij daardoor zijn wens tot het doneren van organen niet konden inschatten.

Voormalig fysiotherapeut Mulder had multisysteematrofie, een ziekte gelieerd aan de ziekte van Parkinson waarbij bepaalde hersendelen afsterven. Zijn huisarts en een onafhankelijke arts waren al akkoord met zijn euthanasiewens. Zijn laatste wens, doneren van zijn organen, bleek moeilijker uit te voeren. De zaak liet zien dat ziekenhuizen worstelen met het onderwerp. Eenduidig beleid is er in Nederland niet. Na de media-aandacht gingen het Radboudumc en het Canisius toch akkoord. Mulder is de achtste patiënt die in Nederland na euthanasie organen heeft gedoneerd.