2Doc: Ik laat me het zwijgen niet opleggen

NPO 2, 23.00-23.55u.

De Australische Charlotte wordt bij een gewelddadige beroving verkracht door meerdere overvallers. Terwijl de politierechercheur bij wie zij aangifte deed nog altijd pal achter haar staat en de daders al jaren achter slot en grendel zitten, lijkt het Keniaanse rechtsysteem haar grootste opponent. Maar liefst zeven jaar weet de advocaat van de verdediging de zaak te traineren, door documenten te laten verdwijnen of rechters te intimideren of af te persen.

In 2Doc: Ik laat me het zwijgen niet opleggen volgt de camera Charlotte terwijl de zaak maand na maand, jaar na jaar, voortsleept.

Door haar werk in de sloppenwijken in Nairobi merkt Charlotte dat veel vrouwen te maken krijgen met seksueel geweld en dat angst en schaamte hen weerhoudt daarover te spreken. Daardoor komen weinig daders voor de rechter en nog minder worden bestraft. Charlotte probeert hier verandering in te brengen.

Door haar werk met een groep lotgenoten probeert zij seksueel geweld bespreekbaar te maken en de vrouwen bewust te maken van hun rechten. Daarnaast probeert zij haar gelijk te halen door niet op te geven in de al zeven jaar durende rechtszaak. Het is het verhaal van een vrouw die niet opgeeft.