Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Voltallig personeel RBS Nederland komt op straat te staan

Toen het nieuwe hoofdkantoor van The Royal Bank of Scotland aan de Gustav Mahlerlaan openging, kwam het pand vol te hangen met woeste foto’s van eindeloos lege Schotse hooglanden. Binnenkort zal het pand even dunbevolkt zijn als de Schotse wildernis.

RBS reorganiseert en van de 650 werknemers van de Schotse bank in Nederland zullen 600 hun baan verliezen. Dat meldt de bank zelf in een persbericht.

Wereldwijd zet RBS 14.000 mensen op straat, schrijft The Guardian. In plaats van in 38 landen wereldwijd aanwezig te zijn, brengt RBS dat terug naar dertien. RBS wil wereldwijd verder als een retailbank die normale bankzaken aanbiedt aan particulieren en bedrijven. De zakenbank, die zich bezighoudt met overnames en beurshandel, wordt zo goed als opgedoekt.

RBS kwam in Nederland terecht na de overname van ABN Amro. RBS maakte deel uit van het consortium dat de Nederlandse bank in handen kreeg. Van alle betrokken banken - ABN Amro, RBS, Fortis en het Spaanse Santander - is Santander de enige banken die niet (grotendeels) genationaliseerd is

Nederlandse woningbouwhuizen gewild door Britse beleggers

Met steun van de ministeries voor Wonen en Buitenlandse Zaken proberen Nederlandse woningbouwcorporaties in Londen buitenlandse investeerders te zoeken. Dat schrijft de Volkskrant.

Vorig jaar kochten buitenlandse beleggers voor 1,5 miljard euro Nederlandse huizen. Het Duitse fonds Patrizia kocht 5.500 huurwoningen van Vestia. Het Britse Round Hill kocht bijna vierduizend woningen van het Woninginvesteringsfonds.

Delegaties van woningbouwcorporaties en ambtenaren organiseren op de Nederlandse ambassade in Londen borrels om in contact te komen met beleggers uit Londense City. Het doel is om nog meer buitenlands geld te vinden voor de Nederland markt voor sociale huurwoningen.

Groningse gaswinning niet voortijd gestaakt

De gaswinning in Groningen zal niet voortijdig beïndigd worden. Pas op of na 1 juli wil minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) een besluit nemen over verdere gaswinning dit jaar. Daarna neemt het kabinet pas een besluit over gaswinning voor volgend jaar. Dat zei Kamp tijdens het Kamerdebat over gaswinning, meldt de NOS.

Oppositiepartijen willen juist dat er eerder besloten wordt hoe verder te gaan. Dat is nodig om het vertrouwen van Groninger terug te winnen, zei Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Een door de PvdD ingediende motie van wantrouwen tegen het kabinet om deze kwestie haalde het niet.

Uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid werd duidelijk dat er jarenlang geen rekening werd gehouden met de veiligheid van de Groningers. Minister Kamp zei dat dit hem speet. Hij bood niet zijn excuses aan, want dat kan volgens de NOS juridische consequenties hebben.

 

 

 

    • Melle Garschagen