Dit is wat je vandaag moet weten

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Vandaag in het hele land: studentenprotesten. De UvA, waar het begon, zou een fabriek zijn. Een vastgoedboer is het zeker. Een hoteleigenaar ook.

Ondernemer in Nederland? Veel succes, als je krediet nodig hebt>. Banken wijzen hier het vaakst van de hele EU aanvragen voor bedrijfsleningen af.

Shanghai en Beijing zijn start-up-magneten. Wil jij er je geluk beproeven? Reken dan niet op trouwe werknemers. Of op je Gmail-account.

Poldernieuws

The Royal Bank of Scotland reorganiseert en het kantoor in Nederland wordt ontmanteld. Bijna iedereen komt op straat te staan, meldt de bank in een persbericht.

Nederlandse woningbouwcorporaties proberen mee te doen in de wereld van high finance in Londen om geld aan te trekken, schrijft de Volkskrant.

Het spijt minister Kamp dat er weinig rekening is gehouden met Groningers maar vroegtijdig een besluit nemen over gaswinning wil hij niet, aldus de NOS.

While you were sleeping… in the US

Netflix wil een Oscar en zal ‘m krijgen ook, meent Quartz.

Waar blijft nu toch die elektrische revolutie in de automarkt, vraagt Bloomberg zich af?

Volgens The Wall Street Journal drijven Google en Facebook in Silicon Valley de grondprijs op.

While you were sleeping… in Asia

Singapore is in de ban van een chauffeur die zich voordoet als een Uber-taxi en klanten tilt. Uber waarschuwt voor bedriegers, meldt Channel News Asia.

Xi Jinping vindt dat er te veel vreemde gebouwen in China zijn. Hij is niet onder de indruk van futuristische werken van bijvoorbeeld Rem Koolhaas, schrijft de Volkskrant.

Heb je als Chinese miljardair eindelijk een miljoenenpand in Sydney gekocht, moet je het van de Australische minister van Financiën verkopen. Het overkomt Hui Ka Yan, schrijft The Wall Street Journal.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q