Dagkalender van de Wereldliteratuur: aan welk boek dankt Khaled Hosseini zijn faam?

Vandaag is de vijftigste verjaardag van Khaled Hosseini. Aan welk boek dankt hij zijn faam?

Toen van Khaled Hosseini De vliegeraar van Kabul (2003) uitkwam, wist zijn Nederlandse uitgeverij niet dat ze goud in handen had. Het boek begon pas goed te verkopen 686114toen het onder een andere titel, De vliegeraar, werd heruitgebracht. Uiteindelijk stond het 172 weken in de bestsellerlijst.

The Kite Runner, dat in 2007 verfilmd werd, gaat over een vriendschap tussen twee jongens. De een vlucht naar de Verenigde Staten wanneer de Sovjet-Unie Afghanistan binnenvalt. De ander blijft achter en wordt uiteindelijk neergeschoten door de Taliban. Schuldgevoel en het inlossen van oude tekortkomingen vormen de rode draad. Net als in zijn andere boeken – A Thousand Splendid Suns (2007) en And the Mountains Echoed (2013) – gaat het Hosseini om sterke karakters die hun innerlijke beschaving behouden in een brute samenleving.

Omdat de boeken zich grotendeels in Afghanistan afspelen, vonden ze een groot lezerspubliek. Elke westerling kon zo kennismaken met de Afghaanse geschiedenis, iets waar na 9/11 wereldwijd behoefte aan was. Nederlandse politici zagen in De vliegeraar een rechtvaardiging om Nederlandse militairen naar Afghanistan te sturen. Maar de literaire kritiek was verdeeld: terwijl sommigen schreven over ontroering en meenden dat Hosseini Afghanistan een ‘kloppend hart’ had gegeven, wezen anderen op het sentiment en de eendimensionaliteit van de romans en op het valse beeld dat van Afghanistan wordt geschetst. Zo ontstond dankzij Hosseini de term ‘kabulkitsch’.

Voor meer afleveringen van de ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie Pieter Steinz’ literatuurboog The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.