Justitie wil onderzoek naar 54 hooggeplaatsten in verband met corruptie bij Petrobras

De Braziliaanse openbaar aanklager heeft het hooggerechtshof gevraagd of hij onderzoek mag doen naar 54 mensen, onder wie tal van vooraanstaande politici, wegens vermeende betrokkenheid in het corruptieschandaal bij het Braziliaanse oliebedrijf Petrobas, waarin de staat een meerderheidsbelang heeft.

Begin vorige maand stapte de top van Petrobras op vanwege het schandaal.

De namen van de 54 mensen naar wie de aanklager onderzoek wil instellen zijn niet bekendgemaakt. Wel zijn er twee gelekt naar Braziliaanse media: Eduardo Cunha en Renan Calheiros, voorzitters van respectievelijk de Tweede en de Eerste Kamer van het Braziliaanse parlement.

Operatie Lava-Jato (Wasstraat) culmineerde in het voorjaar van 2014, toen de federale politie een onderzoek startte naar corruptie binnen Petrobras. Financieel tussenpersoon Alberto Youseff en ex-directeur Roberto Costa werden gearresteerd en onthulden schimmige praktijken vol dubieuze contracten en witwasserij.

Costa onthulde in september dat bouwbedrijven 3 procent extra rekenden op contracten en enorme hoeveelheden geld in eigen zak staken. Ook zei hij dat tientallen politici smeergeld aannamen van hoge functionarissen binnen Petrobras in ruil voor politieke steun. Politici van alle partijen, inclusief de Arbeiderspartij van regerend president Dilma Rousseff, zouden daarmee verkiezingscampagnes hebben gefinancierd.

Rousseff, zelf oud-bestuurder van Petrobras, heeft altijd ontkend iets met het schandaal te maken te hebben. Maar het aantal Brazilianen dat achter haar staat, keldert sinds ze drie maanden geleden een tweede termijn als president won. Sommigen eisen haar vertrek, omdat ze ervan overtuigd zijn dat zij wist van het schandaal.

Het corruptieschandaal heeft grote invloed op het bedrijf met ruim 85.000 werknemers. De marktwaarde van Petrobras is met meer dan de helft gedaald. Het bedrijf had al de grootste schuld van alle olieconcerns ter wereld, in 2014 opgelopen tot 139,6 miljard dollar (125 miljard euro).

Ook daarbuiten heeft het schandaal impact. Zo zijn er ook internationale bedrijven betrokken geweest bij operatie Wasstraat, waaronder het Nederlandse SBM Offshore, waarnaar een apart onderzoek loopt.