Weer kartelzaak in Duitsland

De Duitse mededingingsautoriteit heeft gisteren invallen gedaan bij zeven producenten van landbouwbestrijdingsmiddelen. De bedrijven worden verdacht van illegale prijsafspraken, zo liet het Bundeskartellamt gisteren weten. Het gaat onder meer om BayWa, de Europese marktleider, en om Agravis, de nummer twee in Europa. Door de afspraken zouden boeren te hoge prijzen hebben betaald voor chemische middelen tegen onkruid en ziektes bij planten. Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft een werknemer van één van de bedrijven gebruik gemaakt van een klokkenluidersregeling. Het onderzoek laat opnieuw zien hoe gevoelig de Duitse economie is voor kartelvorming. Het Bundeskartellamt doet ook onderzoek naar een kartel in de bouwsector. Ook het Nederlandse installatiebedrijf Imtech wordt verdacht van deelname. De afgelopen jaren werden diverse Duitse kartels aan het licht gebracht, van koffie tot bier en van suiker tot cement en vrachtwagens. (NRC)