Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Belangenorganisatie bezorgd om financiering zorg op scholen

Kinderen op een basisschool
Kinderen op een basisschool ANP / Robin van Lonkhuijsen

Belangenorganisatie Ieder(in) luidt de noodklok over kinderen die speciale zorg nodig hebben op school. Volgens het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte hebben zorgverzekeraars en gemeenten niet in het vizier dat zij deze zorg moeten bekostigen. Hierdoor komen kinderen in de knel.

“Verzekeraars en gemeenten hebben nieuwe taken op hun bord gekregen”, meldt een woordvoerder van Ieder(in). “Wij horen vaak dat zij niet weten dat zij ook taken op scholen hebben om speciale zorg te bieden.” Ouders worden hierdoor vaak van het kastje naar de muur gestuurd: verzekeraars verwijzen hen naar de gemeente, de gemeente sturen ze weer terug naar de zorgverzekeraar.

De zorgverzekeraars zijn sinds januari verantwoordelijk voor intensieve kindzorg. Dat is een combinatie van bijvoorbeeld verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding, die vanuit de Zorgverzekeraarswet geleverd moet worden. “Deze aanspraken zijn voor zorgverzekeraars nieuw, wat in de praktijk tot problemen leidt”, aldus Ieder(in).

“Het moet voor alle partijen duidelijk worden wie verantwoordelijk is voor de financiering”, aldus de woordvoerder. “Ook voor ouders moet het glashelder zijn tot wie zij zich moeten wenden.”

Ieder(in) grijpt het debat over de Zorgverzekeraarswet vandaag aan om dit probleem onder de aandacht te brengen. De organisatie heeft een brandbrief naar de Kamer gestuurd.