‘Ballenbak aan gebeurtenissen’ op nationale actiedag studenten

Spandoeken in het bezette Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een dag voor de landelijke actiedag. Foto ANP / Remko de Waal

De studenten die al ruim een week lang het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben vandaag uitgeroepen tot nationale actiedag. Studenten uit diverse steden zoals Utrecht, Wageningen, Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Leiden voeren protest tegen te weinig inspraak, geldverspilling en het rendementsdenken. Een overzicht.

De actievoerende studenten bezetten nu al langer dan twee weken gebouwen van de Universiteit van Amsterdam. Het begon met het Bungehuis en na ontruiming door de politie, werd dat het Maagdenhuis. De studenten hebben in ieder geval al een slag gewonnen. De UvA gaat namelijk een student toevoegen aan de raad van bestuur. Een goed begin, maar de studenten zijn niet tevreden. Ze eisen onder meer dat het universiteitsbestuur voortaan wordt gekozen door studenten en docenten.

Twitter avatar BungehuisBezet Maagdenhuis Iedereen in het #maagdenhuis ontwaakt rustig aan iedereen na de lange nacht en wordt er kei en keihard gewerkt aan de #actiedag vanmiddag!

‘Ballenbak aan gebeurtenissen’

Volgens De Nieuwe Universiteit, zoals de actievoerders zichzelf noemen, vindt vandaag een “ballenbak aan gebeurtenissen” plaats. Zo zijn er op de universiteiten veel debatten tussen studenten en docenten en moedigen de bezetters van Het Maagdenhuis elke manifestatie, in welke voor vorm dan ook, aan. Hieronder volgt een overzicht van enkele activiteiten die al gepland staan voor vandaag:

  • In Wageningen staat na de middag een bijeenkomst gepland waarbij de universiteit omgedoopt zal worden tot De Nieuwe Universiteit Wageningen. Op het terrein van de campus zal ook gesproken worden over de manier waarop de universiteiten in Nederland bestuurd worden.
  • Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijven niet achter en hebben ook diverse acties gepland staan. Op hun Facebookpagina hebben de studenten laten weten wat ze van plan zijn. Via Twitter is al een foto geplaatst waarop een spandoek te zien is met de tekst ‘plEURt toch op met je rendementsdenken’.
    Twitter avatar floragoudappel Flora Goudappel Het begin is er qua acties op #EUR Voorzitter CvB in gesprek met studenten. Maandagavond grote bijeenkomst begrijp ik http://t.co/NV7siejyRX

    Als symbolisch gebaar zijn ze ook van plan om het standbeeld van Erasmus te blinddoeken. Dit omdat de studenten ervan overtuigd zijn dat het boegbeeld van de universiteit zich zou schamen voor de keuzes van het huidige College van Bestuur.

  • De bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam gaan om 16.00 uur naar het standbeeld Het Lieverdje op het Spui. Ze roepen studenten uit andere steden op hier ook naartoe te komen om samen voor vermaak te zorgen.
    • Maarten Back