Zijn gevoel zei: niet doen

Fred Rutten vertrekt aan het einde van het seizoen bij Feyenoord. Hij heeft een andere visie dan de directie over hoe de club de top moet bereiken.

Fred Rutten wil zo snel mogelijk succes. Hij vond een directie tegenover zich die voorzichtig is. Foto Jerry Lampen/ANP

Vandaag trekt hij zich terug in zijn mooie woning in het dorp Overdinkel, in het uiterste oosten van Twente. Daar, net tegen de grens met Duitsland, moet Fred Rutten tot rust komen na een paar turbulente weken bij Feyenoord. Ver weg van de explosieve Kuip, van het rumoer, van de kritiek. Samen met zijn gezin – vrouw en twee dochters – neemt hij even afstand in de kalmte van de provincie. „Een dag van bezinning”, noemt hij het.

De reflectie volgt op een dag waar de 52-jarige Rutten zijn aanstaande vertrek als coach van Feyenoord bekendmaakte. Hij besloot zijn eenjarige contract niet te verlengen, terwijl de Feyenoord-directie niets liever wilde. „Ik ben een gevoelsmens, en mijn gevoel zegt: niet doen”, zei hij gisteren op een persbijeenkomst in het stadion, nadat het nieuws vrijdag al was uitgelekt. Rutten maakt de rest van het seizoen af. In trainingstenue staat hij de media te woord – scheidsrechtersfluitje in de rechterzak, rode sokken en sportschoenen met losse veters.

Hij wist het zelf al een tijdje. Een evaluatiesessie met de directie op vrijdag 23 januari – twee dagen voor de doelpuntloze klassieker tegen Ajax – ging vooraf aan zijn besluit. In dat gesprek merkte Rutten dat hij een andere visie heeft dan de clubleiding over hoe Feyenoord de absolute top moet bereiken. Oftewel: hoe de club weer eens landskampioen kan worden, de laatste titel was in 1999.

Waar zit het verschil van inzicht? De mogelijkheden op Rotterdam-Zuid zijn minder dan in Amsterdam en Eindhoven. De kloof tussen Feyenoord (begroting van 49 miljoen euro) en Ajax (65 miljoen) en PSV (60 miljoen) is in financieel opzicht groot. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen in de Kuip torenhoog. Rutten wil dat hunkerende verwachtingspatroon zo snel mogelijk waarmaken. Maar daarvoor heeft hij een clubleiding nodig die op korte termijn meer doet om de afstand met Ajax en PSV te dichten. Door goede – en dus duurdere – spelers te halen, bijvoorbeeld.

Voor het eerst in tien jaar weer gezond

Hij vindt een directie tegenover zich die voorzichtig is. Begrijpelijk, de club is net uit een financieel dal geklauterd – voor het eerst in tien jaar is Feyenoord weer financieel gezond. Maar het blijft een club met beperkingen, zegt technisch directeur Martin van Geel. „Wij kijken naar ons huishoudboekje, we zullen daarin absoluut stappen maken, maar de kloof met Ajax en PSV is op dat gebied onoverbrugbaar de komende jaren.”

Dat botst met de opvatting van Rutten, die juist zo snel mogelijk succes wil. Dat kwam pijnlijk tot uiting bij zijn verzoek om in de winterstop middenvelder Tjaronn Chery van FC Groningen te kopen. Hij zou een welkome aanvulling zijn op de smalle selectie. „Als je het geld hebt, en dat geld hebben we op dit moment, dan moet je dat durven te financieren”, zei Rutten gisteren. Van Geel ziet dat anders. „We vonden dat we dat potje even moesten bewaren voor andere zaken.”

Was de kwestie rond Chery doorslaggevend in de breuk met Feyenoord, vraagt een journalist aan Rutten. Het duurt zes seconden voor de coach antwoord geeft. „Dat heeft wel een rol gespeeld, ja.” Hij blijft weer ongemakkelijk stil. Een breekpunt? „Als je het niet erg vindt, wil ik het daarbij laten.” Hij maakt een kleine buiging voor de pers en loopt dan weg. Nog negen wedstrijden coach van Feyenoord.

    • Steven Verseput