Wiskunde en taal, vakbond en student, lifestyle en politiek

Wie: Anna Grebenchtchikova

Leeftijd: 24

Wat: student, bestuurder CNV Jongeren

Waar: 'Buitenhof’

In korte tijd hebben de Amsterdamse studentenacties veel los gemaakt. Meer dan de Occupy-beweging lijkt dit de rollende sneeuwbal te gaan worden tegen de managementterreur in vele sectoren. Zelfs De Telegraaf gaf de bezetters van het Maagdenhuis gelijk en politici van SP tot en met D66 dingen naar de hand van de nieuwe maatschappelijke oppositie.

Maar wie wordt het gezicht van de beweging? Gunnar de Haan, voorzitter van de Facultaire Studentenraad Geesteswetenschappen en ex-voorzitter van de OR van GroenLinks, maakt een kans. Dossierkennis en politiek vernuft, zeker, maar nog weinig charisma.

Hij werd zondag in Buitenhof geflankeerd door Anna Grebenchtchikova, van wie we in in ieder geval nog meer gaan horen. Ze is bestuurder van CNV Jongeren en voert namens die vakbond besprekingen over pensioenhervormingen. Ze is ook student wiskunde en taalwetenschappen in Utrecht en voormalig lid van de Universiteitsraad. Bovendien schrijft ze op websites als TPO.nl en Jalta.nl over lifestyle en is ze zeer actief op Twitter als @Nicolaewna : „wiskundechick, gamer in high heels, literature geek, vakbondsmeisje.”

Tijdens de Maidan-revolutie was ze al op de radio te horen als Ruslandkundige, die menige politicus of niet gespecialiseerde journalist de oren waste over gebrek aan kennis.

Op haar derde kwam ze met haar ouders, beiden wetenschappers, naar Nederland. Er zijn in haar generatie weinig zo welbespraakte, geëngageerde en op meerdere terreinen hoog opgeleide jongeren te vinden. Het is alleen nog niet helemaal duidelijk waar ze staat: FNV of CNV? socialistisch, groen of liberaal? Joop.nl of Jalta.nl? Journalist of bestuurder?

Misschien hoort het wel bij deze generatie dat mensen alles tegelijk willen zijn. Zo gretig klinkt Anna’s stem in ieder geval, als ze zich in het debat mengt.

Groot probleem is alleen die voor Nederlanders moeilijk uitspreekbare naam, een Engelse transcriptie. Als ze zich op z'n Nederlands Anna Nikolajevna Grebensjikova zou noemen, dan zou dat schelen. Maar ja, dan weet de rest van de wereld je weer niet te vinden. Keuzes, keuzes....

    • Hans Beerekamp