Wat doet Facebook met je als je sterft?

Beeld NRC Q

‘Jolien Broers is vandaag jarig.’ Dit berichtje krijgen de 278 Facebookvrienden van Jolien die op 16 september 2014 inloggen te zien. Jolien zou 35 worden, maar is het jaar ervoor overleden aan borstkanker. Haar online profiel leeft nog, maar zij niet.

Hoe blijf je na je dood online bestaan? Een belangrijke vraag, ook voor Facebook. Sinds vorige maand kunnen gebruikers zelf bepalen wat er na hun dood met hun profiel moet gebeuren. De twee opties: iemand (je mag zelf weten wie) beheert na je dood een in memoriam-versie van je Facebookpagina, of je laat je profiel na je dood helemaal verdwijnen. Zo’n digitaal testament is nu alleen beschikbaar in Amerika. ‘Binnenkort’ ook in de rest van de wereld, meldt Facebook.

facebook legacy

In Nederland zijn de regels nu nog vaag. Nabestaanden kunnen via een digitaal formulier bij Facebook een verzoek indienen. Er zijn dezelfde twee opties. Maar bij het kiezen voor de herdenkingsoptie ‘bevriest’ het profiel. Niemand kan erop inloggen. Als de overledene voor zijn dood een ongemakkelijk lollige profielfoto had ingesteld, kan die niet zomaar meer worden aangepast.

Veel op social media? Kijk hier wat je opties zijn:

Er is veel onduidelijk over wie het gezag heeft om de keuze te maken. Familie mag een verzoek indienen. Maar als er geen familie is – of niets laat horen – worden verzoeken van vrienden ook ook verwerkt.

SecureSafe, een Zwitsers bedrijf dat adviseert over online nalatenschap, berekende dat er in 2012 bijna 2,9 miljoen mensen met Facebook overleden. Sindsdien is het aantal accounts alleen maar gegroeid, Facebook heeft nu 1,3 miljard gebruikers. In Nederland hebben ruim 9 miljoen mensen een Facebook-profiel.

Vooral 55-plussers zitten vaker op Facebook:

Honderdduizenden verzoeken

Sinds Facebook in 2007 de optie heeft om een ‘herdenkingsplek’ van een pagina te maken, zijn daarvoor “honderdduizenden verzoeken” geweest, zei een woordvoerder van Facebook deze maand tegen verschillende Amerikaanse media. Hoe lang het duurt voordat een ‘levend’ profiel na een melding verandert, verschilt.

Facebook vindt het moeilijk om te beslissen wat het met ‘dode’ profielen aanmoet. Maar het bedrijf is er wel mee bezig. Dat bleek al in 2007, toen het begon met de optie om een herdenkingspagina te maken. ‘Door te praten met mensen die ervaring hebben met verlies, realiseerden we dat we meer kunnen doen voor rouwenden. En om mensen die iets te zeggen willen hebben over hun eigen profiel na hun dood te ondersteunen’, schreef het bedrijf in een persbericht over de recente wijziging.

Er is ook kritiek

Lost het nieuwe beleid de problemen die er nu nog zijn op? Maar ten dele. Want een Facebook-gebruiker is niet verplicht om het testament in te vullen. En er is ook kritiek. Je kunt maar één persoon aanwijzen die je profiel mag beheren na de dood. Wat als dat je partner is, en je samen verongelukt?

Wat als degene die je aanwijst om je pagina na je dood te beheren, dat helemaal niet wil? En het kan nog steeds gebeuren dat je profiel na je dood doorleeft, als niemand Facebook over je overlijden informeert. Anderen zeggen dat de nieuwe instellingen van Facebook alwéér een poging zijn om informatie aan de gebruikers te ontfutselen.

    • Kim Bos