Venezuela sommeert VS diplomaten terug te halen

Nicolas Maduro deze week tijdens een van zijn publieke optredens.
Nicolas Maduro deze week tijdens een van zijn publieke optredens. ANP-EPA / Miraflores Palace

Venezuela heeft de Verenigde Staten opgedragen om het aantal Amerikaanse diplomaten in het Zuid-Amerikaanse olieland binnen twee weken te reduceren tot nog maar 17, van ongeveer honderd nu. Het is de nieuwste stap in de escalerende spanningen tussen de twee landen.

De linkse Venezolaanse president Nicolás Maduro beschuldigt de VS ervan hem ten val te willen brengen. De Amerikanen zouden een “economische oorlog” voeren, die heeft gezorgd voor nijpende schaarste. Critici van Maduro zien de oorzaak echter in mismanagement van de economie.

Maduro stelde afgelopen weekend al een visumplicht in voor Amerikaanse toeristen en onthulde een lijst van Republikeinse politici die Venezuela niet meer in mogen. Ze zouden samenspannen met de Venezolaanse oppositie om het land te destabiliseren.

‘Overduidelijk bezorgd’

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat de VS “overduidelijk bezorgd” zijn over de „anti-Amerikaanse” retoriek van de Venezolaanse regering. Vorige maand beschuldigde Maduro de VS van betrokkenheid bij een vermeend coupplan.

Maduro’s populariteit is gedaald tot minder dan 20 procent door de economische crisis in Venezuela, dat sterk is geraakt door de forse daling van de olieprijs. Velen zien zijn acties tegen de VS dan ook als een afleidingsmanoeuvre.

Venezuela meest anti-Amerikaanse land van Latijns-Amerika

Venezuela heeft zich ontpopt als het meest anti-Amerikaanse land van Latijns-Amerika, terwijl de linkse bondgenoot Cuba juist net de toenadering zoekt na decennialange bevroren diplomatieke betrekkingen met de VS.

De Amerikaanse president Obama sprak gisteren de hoop uit dat er een Amerikaanse ambassade wordt geopend in Havana voor april, wanneer er in Panama een belangrijke top plaatsvindt van leiders van het westelijk halfrond. (AP, Reuters)