Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Snowden onderzoekt of hij terug kan naar de VS’

Klokkenluider Edward Snowden sprak eind vorig jaar via een videoverbinding tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards voor het eerst voor een Nederlands publiek. Hij was de winnaar van de Winston Award, die door Bits of Freedom wordt uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen van privacy.
Klokkenluider Edward Snowden sprak eind vorig jaar via een videoverbinding tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards voor het eerst voor een Nederlands publiek. Hij was de winnaar van de Winston Award, die door Bits of Freedom wordt uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen van privacy. Foto ANP / Evert Elzinga

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden wil terug naar de Verenigde Staten. Volgens zijn Russische advocaat Anatoli Koetsjerena bekijkt de man achter de onthullingen over de inlichtingenpraktijken van de National Security Agency samen met Amerikaanse en Duitse advocaten of hij naar huis kan.

Koetsjerena zei tijdens de presentatie van een door hem geschreven boek over de voormalig NSA-medewerker dat hij huiswaarts wil keren.

“Ik ga niet geheimhouden dat hij terug wil naar huis. We doen er alles aan om een oplossing te vinden.”

Vorig jaar werd bekend dat Snowden nog zeker drie jaar in Rusland mocht blijven wonen. De Amerikaan, verantwoordelijk voor het lekken van tienduizenden stukken van de NSA, kreeg een verblijfsvergunning voor drie jaar. Koetsjerena, die goede banden onderhoudt met het Kremlin, liet weten dat ook aan de Russische kant gezocht wordt naar een oplossing.

Obama hard voor klokkenluiders

Snowden gaf vorig jaar toe dat hij graag naar de VS zou terugkeren, als er een of andere vorm van amnestie zou zijn. In Amerika wordt hem verweten dat hij uitgerekend in Rusland zijn toevlucht heeft gezocht. Hij legde de schuld bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zijn paspoort ongeldig verklaarde toen hij op een luchthaven van Moskou was op doorreis van Hongkong naar Cuba. Op dat vliegveld zat hij zes weken vast. Rusland verstrekte hem vervolgens een tijdelijke verblijfsvergunning.

Snowden wordt door de Amerikaanse justitie gezocht wegens hoogverraad. Klokkenluiders worden onder president Obama hard aangepakt. Naast Snowden zijn er tijdens zijn bewind zes andere klokkenluiders aangeklaagd wegens het lekken van documenten. Onder alle vorige Amerikaanse presidenten samen zijn er drie aangeklaagd. Soldaat Chelsea, voorheen Bradley Manning werd in 2013 tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het lekken van 700.000 documenten aan WikiLeaks. Het was de langste straf ooit uitgedeeld in de VS voor lekken naar de media.