Zzzzz..

Wat heeft je slaaptekort met je inkomen te maken?

Foto iStock

Ligt je collega weer eens naast je te snurken? Of ben je zelf niet zo uitgeslapen vandaag? Het kan iedereen overkomen natuurlijk.

Tussen de zeven en negen uur slaap per nacht heb je nodig. Dat concludeerde een groep Amerikaanse onderzoekers vorige week na bestudering van al het onderzoek naar dit onderwerp. Maar haal je dat wel?

Een overzicht van Nederlandse slaapgewoontes, in vier punten.

1. We hebben steeds meer last van slaapproblemen

En dat geldt voor bijna alle leeftijdscategorieën, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral in de provincie Flevoland wordt er slecht geslapen.

2. Je slaapt beter als je hoog opgeleid bent en veel verdient

Als je hoog opgeleid bent, heb je minder last van slaapproblemen dan iemand die alleen de basisschool heeft afgerond.

En ook als je goed verdient, lig je minder vaak wakker. Hans Hamburger, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO):

“Het is niet precies duidelijk hoe dit komt. Wellicht hebben welgestelde mensen meer geld om te investeren in slaapcomfort: een groot huis met een stille kamer en een goed bed.”

3. Toch slapen we niet genoeg per nacht

Op weekdagen slaap je waarschijnlijk minder dan op weekenddagen. Hoe meer je werkt, hoe minder je slaapt, blijkt uit gegevens van het CBS.

Logisch, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger:

“Hoe meer mensen op een dag te doen hebben, hoe minder tijd ze hebben om te slapen.”

Volgens Hamburger wel opvallend: uit onderzoek van NSWO in 2012 blijkt dat veel mensen zeggen hun werk beter te kunnen doen met een uur extra slaap. Maar als het erop aankomt, kiest ruim de helft er toch voor om ‘s avonds een uurtje langer door te werken in plaats van een uur eerder naar bed te gaan.

Slaaponderzoeker Gerard Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam werkt aan een groot representatief onderzoek naar Nederlands slaapgedrag. De eerste resultaten komen overeen met internationale cijfers. Kerkhof:

“We verschillen qua slaapgedrag niet zoveel van de Amerikanen.”

En hoe slapen die dan? Uit een enquête onder 75.000 Amerikanen blijkt dat ongeveer eenderde van de volwassenen (18 jaar en ouder) gemiddeld minder dan 7 uur per nacht slaapt. Niet genoeg dus.

4. En dat heeft gevolgen

In 2013 meldden ongeveer 88.000 Nederlandse werknemers zich ziek door vermoeidheid en concentratieklachten. Daarbij gaat het vooral om langdurige klachten: gemiddeld bijna 27 dagen per ziektegeval. Fors meer dan in 2007 toen het nog maar 15 dagen was.

En ga je wel gewoon naar je werk na een slechte nacht? Dan ben je minder alert, slechter gestemd, je maakt meer fouten en neemt meer risico’s dan je normaal zou doen, waarschuwt Kerkhof.

Op het werk doezelt 21 procent van de werknemers regelmatig in, blijkt uit onderzoek van de NSWO. Ook de Amerikanen vallen nog wel eens per ongeluk in slaap, al dan niet achter het toetsenbord.

Slechts 3,5 procent van de Nederlandse werknemers geeft toe dat er door slaperigheid fouten of ongevallen ontstaan.

Toch maar een uurtje eerder naar bed vanavond?