Singapore blijft de allerduurste stad ter wereld

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

New York is duur, vinden New Yorkers. Maar dat valt wel mee. Ook Parijs en Oslo halen het niet in vergelijking met Singapore. Opnieuw is die stad de duurste plek ter wereld om te wonen en eten.

The Economist Intelligence Unit berekende de top vijf: Singapore, Parijs, Oslo, Zürich en Sydney.

Auto’s, uit eten, huren: alles kost meer in de Aziatische stadstaat. Boodschappen doen - nooit een pretje in New York - is er 11 procent duurder dan in die Amerikaanse stad. Kleding is er zelfs 50 procent duurder.

Redding wordt pr-nachtmerrie

De Japanse electronicareus Olympus zat drie jaar geleden aan de grond door een boekhoudschandaal en slechte cijfers. Apparatuur voor de medische wereld bood redding, zoals de LA Times schrijft. Maar nu dreigt juist die apparatuur voor een nieuwe crisis binnen het bedrijf te zorgen.

Endoscopen van Olympus zouden gevaarlijke bacteriën kunnen huisvesten na een ingreep- ook nadat ze gereinigd en ontsmet zijn. Het is een pr-nachtmerrie: twee Amerikaanse patiënten zijn overleden en 180 mensen zijn besmet met een ‘superbacterie’ die de ontsmetting op Olympus-endoscopen zou kunnen overleven.

Het turnen, met namens Toyota

Dat wordt veel Coca-Cola, McDonald’s op de Olympische Spelen. En Toyota. De Japan Times meldt dat het bedrijf de eerste automaker ooit zal zijn in het exclusieve The Olympic Partner-sponsorprogramma.

De Spelen worden deels gefinancierd door twaalf ondernemingen met reclamerechten voor de zomer-, winter- en de paralympische spelen. Uit elke branche kan er slechts één naam op de reclameborden en tv-schermen verschijnen - en nooit eerder deed een automerk mee.

Bedrijven vechten om de eer, want zoals de Olympische website zegt

“De Spelen zijn een van de effectiefste internationale marketingplatforms ter wereld.”

Met de Toyota-deal is bijna 750 miljoen euro gemoeid. Wanneer de overeenkomst binnenkort wordt getekend, zal die ook de Spelen van 2020 in Tokio dekken.

    • Diederik van Hoogstraten