Sam Smith heeft ‘soms soul’ in HMH: NRC geeft drie ballen

Zijn schoorsteenmantel was vast niet breed genoeg voor alle Grammy’s die hij in de wacht sleepte afgelopen maand, het Heineken Music Hall-podium gaf de Britse soulzanger Sam Smith gisteravond alle ruimte. NRC was erbij een geeft het concert drie ballen.

De Britse zanger Sam Smith tijdens een eerder optreden in Nederland, Lowlands 2014. Foto ANP / Paul Bergen

Zijn schoorsteenmantel was vast niet breed genoeg voor alle Grammy’s die hij in de wacht sleepte afgelopen maand, het Heineken Music Hall-podium gaf de Britse soulzanger Sam Smith gisteravond alle ruimte. NRC was erbij een geeft het concert drie ballen.

De 22-jarige Sam Smith kennen we als zanger van het Disclosure-hitje ‘Latch‘ uit 2012. Sam Smith kennen we ook van hitsingle ‘La La La‘, een samenwerking met Naughty Boy uit 2013, waarmee hij voor het eerst een nummer één hit scoorde in het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgde nog ‘Money On My Mind‘, afkomstig van zijn debuutalbum In The Lonely Hour (Spotify), dat in mei 2014 verscheen. Die single schoot in zijn thuisland sneller de hoogte in dan al zijn andere singles ervoor. En dan hebben we ‘Stay With Me‘ nog niet eens gehad, dat hier grijsgedraaid is op radio- en tv-zenders.

Sam Smith in HMH: drie ballen

Sinds zijn optreden op het Groningse schowcasefestival Eurosonic vorig jaar, heeft Smith om de zoveel maanden wel weer een show gehad in Nederland. Gisteravond stond hij in de Heineken Music Hall in Amsterdam, over een paar maanden zingt hij vast het veld vol op Pinkpop in Landgraaf, waar hij ook speelt. NRC-muziekrecensent Hester Carvalho hoorde in een uitverkochte zaal een “minder stramme” Smith:

“Smith heeft een volle stem, die soepel varieert tussen hoog en schel en laag en diep. Die stem op zich is een natuurkracht, die eerder moet worden ingetoomd dan uitgebreid. [...] De muziek had meer aandacht voor stijlvolle cello en gelaagde achtergrondzang, en minder voor de dance-ritmes dan op sommige van zijn hits.”

Of zoals een Radio 538-dj het omschrijft:

Twitter avatar jeroentop40 Jeroen Nieuwenhuize Sam smith live: FENOMENAAL! Het is pas een hit als er smith in zit. #HMH @538 http://t.co/cuQS7oRUFq

Er was naast alle zwaarbeladen ballades ook ruimte om de heupen wat los te gooien, zoals tijdens het nummer ‘Restart’:

Meer filmpjes van Sam Smith in de HMH bekijk je op YouTube.

‘Smith heeft soul. Soms’

Dat nummer ‘Stay With Me’ markeerde Smiths omslag van gastzanger op dancehitjes van anderen naar een eigen stempel als soulzanger. Maar is dat wel terecht, vraagt Carvalho zich af:

“Een nummer als ‘Good Thing’ moet het hebben van de machtige uithalen van Smiths vocalen. Maar gelden die machtige uithalen als ‘soul’? Soul staat behalve voor groots ook voor intimiteit, soul ontstaat uit de combinatie van pijn en vervoering. Het ‘pijnlijke’ in Smiths zangstem komt moeilijk over het voetlicht. [...] In de smekende klank van ‘Lay Me Down’ was een cri de coeur te horen. Sam Smith heeft soul. Soms.”

Lees in NRC Handelsblad: ‘Sam Smith heeft soul. Soms‘ (€) door Hester Carvalho.

Overige recensies zijn lovend

Nu.nl schrijft dat Smith “perfectie nastreeft” in zijn show van gisteravond:

“Sam Smith streeft perfectie na in de HMH, zelfs als dat misschien ten koste gaat van de spontaniteit. Dat erkent hij min of meer voor aanvang van Good Thing, waarin hij enkel door zijn pianist begeleid wordt. “Hoewel ik mijn succes geweldig vind, wil ik soms terug naar de intimiteit van mijn eerste shows”, verzucht hij.”

De Telegraaf zag en hoorde geen “grootste show met absurde hoogtepunten waar je nog jaren over na praat”, wel een “zeer goed optreden van een uitmuntende en sympathieke zanger”:

De Brit brengt geen grootse show, maar maakt indruk met zijn verschijning in alle simpelheid en heeft bovendien een zeer soulvolle en strakke liveband. Alles klopt, over elk detail is nagedacht. Hij maakt contact met het publiek, vertelt over zijn kwetsbaarheden, laat zijn luisteraars in zijn hart kijken.”

    • Judith Laanen