Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Russische oppositie neemt afscheid van Nemtsov

Vandaag wordt de vermoorde Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov begraven in Moskou. Al voor het begin van de uitvaart stond er een lange stoet rouwenden voor het Sacharov-centrum voor de mensenrechten. Binnen in de herdenkingsruimte ligt de vermoorde politicus opgebaard, in een open kist met daarachter familie en vrienden. De Amerikaanse ambassadeur John Tefft is aanwezig, net als de EU-ambassadeur in Moskou, Vygaudas Usackas. Ook voormalig premier Michail Kasjanov is er, net als vicepremier Arkadi Dvorkovitsj. Voormalig minister Anatoli Tsjoebais is gekomen, net als oligarch en miljardair Michail Prochorov. De Russische president Poetin en premier lieten verstek gaan op de herdenkingsbijeenkomst. De belangrijkste vertegenwoordigers van de Russische Doema ook. Niet iedereen die de uitvaart wilde bijwonen, kreeg daartoe de gelegenheid. Meerdere Oost-Europese politici, onder wie de voorzitter van de Poolse senaat, kregen geen visum. Ook de Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet verstek laten gaan, want hij zit in de gevangenis voor het bijwonen van een demonstratie in weerwil van zijn huisarrest. Lees hier meer over de moord op en het afscheid van Nemtsov (€).
AFP
AP / Pavel Golovkin
Familie en vrienden nemen afscheid bij de kist van Boris Nemtsov.
AFP / Aleaxander Utkin
Dina Eidman, de moeder van Nemtsov.
EPA / Sergei Ilnitsky
Oppositieleider Ilya Yashin tijdens de afscheidsceremonie in het Sakharov-centrum.
AP / Pavel Golovkin
AP / Ivan Sekretarev
AFP / Dmitry Serebryakov
EPA / Sergei Ilnitsky
AP / Dmitry Lovetsky
REUTERS / Maxim Shemetov