RBS Nederland schrapt minstens 550 van de 600 banen

Kantoor van RBS Nederland op de Zuidas. Foto ANP / Lex van Lieshout

Royal Bank of Scotland (RBS) schrapt in Nederland 550 tot 580 van de circa 600 banen. Dat bevestigt topman Jan de Ruiter van de Nederlandse tak vanochtend.

De banen verdwijnen in de komende 1,5 tot 3 jaar. De precieze aantallen worden in de loop van de reorganisatie pas duidelijk. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet te vermijden. RBS heeft de vakbonden voorgesteld om het lopende sociaal plan te verlengen tot 2018.

Reorganisatie

RBS trekt zich hiermee vrijwel helemaal uit Nederland terug. De reorganisatie is onderdeel van een internationale ingreep bij RBS, die vorige week werd aangekondigd bij de jaarresultaten. Waar de bank nu nog actief is in 38 landen, moet dat over een aantal jaar zijn teruggebracht tot 13 landen. Onder die dertien valt ook nog Nederland.

RBS wil zich vooral concentreren op de Britse thuismarkt. Het platform voor betalingsverkeer wordt teruggehaald naar het thuisland, net als de ontwikkeling van producten. In Nederland en acht andere West-Europese landen zullen alleen nog accountmanagers actief zijn, die de producten van RBS aan de man brengen. De Ruiter:

“Het is vergelijkbaar met de retailbanken in Nederland die kantoren sluiten. Met de huidige technologische ontwikkelingen is er geen noodzaak meer om overal fysiek aanwezig te zijn.”

Reden voor de ingreep is het “suboptimale” rendement van de afdelingen van RBS die zich richten op bedrijven. Volgens De Ruiter geldt voor veel banken dat de consumententak momenteel profijtelijker is dan de wholesalediensten.

Schok

Het personeel van RBS is vorige week ingelicht. Volgens Jolien Dekker van CNV Dienstenbond heeft RBS zich altijd een goed werkgever getoond. Dat het goede sociaal plan verlengd wordt, is volgens haar “heel netjes”. De schok onder het personeel is volgens jaar desalniettemin “enorm”.

“Dit is bovendien weer een enorm banenverlies binnen de financiële sector in Nederland.”

Veel Nederlandse banken en verzekeraars schrappen op het moment duizenden banen. Zo verdwijnen er bij Rabobank tot en met volgend jaar 8.800 banen, en bij ING bijna vijfduizend.

ABN Amro

De Nederlandse tak van RBS is een overblijfsel van de overname en opsplitsing van ABN Amro in 2007. De Britse bank nam destijds de zakelijke tak van de Nederlandse bank over. RBS werd na de kredietcrisis in 2008 genationaliseerd, en de bank is nu nog voor 81 procent in handen van de Britse overheid.

De afgelopen jaren heeft RBS de Nederlandse afdeling al flink ingekrompen. In april 2013 werkten er nog ongeveer 1900 mensen bij RBS Nederland.

    • Eva Smal