Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie onderzoekt zeep op menselijke resten uit WOII

Screenshot: Marktplaats via AFVN

De politie Noord-Nederland onderzoekt of twee stukken zeep die afgelopen weekend op Marktplaats werden aangeboden menselijke resten bevatten. De RIF-zeep zou tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de lichamen van Joodse slachtoffers in de vernietigingskampen zijn vervaardigd.

Zaterdag kwam de politie in Dokkum de RIF-zeep op het spoor na een telefonische tip van de AFVN-Bond van Antifascisten. De ‘zéér zeldzame RIF-Soap’ werd op dat moment aangeboden voor 199 euro (beginprijs: 150 euro). Nadat de politie contact had gezocht met de aanbieder - een handelaar in militaria - kwam de man uit eigen beweging naar het bureau in Dokkum om het blik met de twee stukken zeep in te leveren. De advertentie op Marktplaats werd verwijderd.

Nader onderzoek volgt

Nader onderzoek door de forensische afdeling van de politie in Noord-Nederland moet uitwijzen of de zeep menselijke resten bevat. Het is niet duidelijk wanneer de resultaten bekend zijn. De man is niet verhoord, aangezien nog niet is aangetoond dat de zeep uit mensenvet vervaardigde RIF-zeep betreft.

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland wil over mogelijke strafbaarheid geen uitspraken doen zolang ‘niet duidelijk is wat er aan de hand is’. Een woordvoerder van het OM:

“Voor hetzelfde geld heeft meneer een stuk zeep uit de supermarkt aangeboden als iets bijzonders.”

Er zijn bij het OM geen eerdere gevallen bekend waarbij RIF-zeep werd verhandeld.

Over het al dan niet bestaan van uit menselijk vet vervaardigde zeep bestaat veel onduidelijkheid. De eerste geruchten stammen al uit de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog zou de zeep op industriële schaal zijn gemaakt, maar dat wordt door onderzoekers ernstig betwijfeld. Twee jaar geleden verscheen een documentaire waarin het bestaan van RIF-zeep wordt afgedaan als een mythe, bedoeld om gevangenen angst in te boezemen.